Ukrayna Devlet Baskanlik Ofisi Baskani Andriy Yermak Açiklamasi 'Esir Takasinda Türkiye Önemli Bir Rol Oynadi'

Ukrayna Devlet Baskanlik Ofisi Baskani Andriy Yermak, Rusya ile aralarinda gerçeklesen esir takasi için Türkiye’nin de çabalarindan bahsederken bu çabalar sirasinda Türkiye’nin önemli bir rol oynadigini söyledi.

Ukrayna Devlet Baskanlik Ofisi Baskani Andriy Yermak Açiklamasi 'Esir Takasinda Türkiye Önemli Bir Rol Oynadi'
Ukrayna Devlet Baskanlik Ofisi Baskani Andriy Yermak, Rusya ile Ukrayna arasinda gerçeklesen esir takasi süreciyle ilgili Ukrayna Cumhurbaskanligi Ofisi’nde süreç ile ilgili detaylar verdi. Içisleri Bakani Denys Monastirskiy, Savunma Bakanligi Istihbarat Ana Müdürlügü Baskani Kirill Budanov, Güvenlik Servisi Baskan Vekili Vasil Malyuk, ABD’nin Kiev Büyükelçisi Bridget Brink, Ingiltere’nin Kiev Büyükelçisi Melinda Simmons ile Isveç’in Kiev Büyükelçisi Tobias Thyberg’in de katildigi toplantida esir takasi sirasinda geri dönen 215 Ukrayna askeri hakkinda konusan Yermak, "Rus esaretinden dönen 215 kisi arasinda 118 Ulusal Muhafiz (108’i Azov taburundan), digerleri Ukrayna Silahli Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri’nde görevliydi. Azovstal fabrikasindan tahliye edilen 188 kisi serbest birakildi. Donetsk bölgesindeki isgal altindaki Olenivka’da Rus terörist saldirilari sirasinda yaralanan 8 kisiyi de geri getirmek mümkün oldu" dedi.

Geri dönen Ukraynalilar için rehabilitasyon süreci baslatacaklarini da ifade eden Yermak, "Yarin bakanlar, hükümet ve meclis temsilcileriyle birlikte genis katilimli bir toplanti yapacagiz. Önümüzdeki haftanin basinda, net bir rehabilitasyon plani hakkinda Baskan’a rapor verecegiz" bilgisini aktardi.

"Esir takasinda Türkiye önemli bir rol oynadi"

Sözlerinin devaminda araci ülkelerin çabalariyla esir takasinin gerçeklestigini vurgularken Türkiye’nin çabalarindan da övgüyle bahseden Yermak, "Türkiye dün de çok önemli bir rol oynadi. Takasin son kismi dogrudan Ankara’da gerçeklesti. Türk tarafi basta olmak üzere ortaklarimizin yer aldigi uluslararasi temaslarimiz, Cumhurbaskani Erdogan ile sürekli iletisim halinde olmamiz çok önemliydi" seklinde konustu.

Esir takasi sürecince Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy arasinda da sürekli telefon trafigi yasandigini da bildiren Yermak, "Cumhurbaskani Erdogan iki gün önce Zelenskiy ile görüstü, bunlar kisisel görüsmeler ile kisisel garantilerdir ve yasananlarda (takas yapilmasi) Cumhurbaskani Erdogan’in kisisel varligi ve her seyden önce vatandaslarimiza Türkiye’deki güvenlikleri için garantiler verdigini burada belirtmek isterim" dedi.

Kaynak: İHA