Kuyumcukent'te 100 Milyon TL'lik Vurgun Iddiasi

Istanbul Kuyumcukent’te faaliyet gösteren bir firma, yine ayni yerde çalisan 15’ten fazla firmayi 100 kilo altinla dolandirip kepenk kapatti. Ticaret amaçli altinlarini veren magdurlar firmanin önünde toplandi.

Kuyumcukent'te 100 Milyon TL'lik Vurgun Iddiasi
Olay, Bahçelievler Yenibosna’da bulunan Kuyumcukent’te yasandi. Edinilen bilgiye göre, çarsida faaliyet gösteren firmalar, çalisan bir sirkete yine ürün karsiliginda altinlarini verdi. Dolandirici firma son birkaç ayda aldigi altinlarin ödeme tarihi geldiginde ise erteleme istedi, daha sonrada ürünleri vermemeye basladi.

Son olarak durumdan süphelenen ve 30 kilo altini içerde olan bir kuyumcu esnafi firmaya gittiginde kepenkleri inmis gördü. Bunun üzerine kaçanlarin telefonunu aradiginda kapali oldugunu fark etti. Durumdan süphelenen esnaf diger alacaklilari aradiginda firma çalisanlarinin kuyumcu kentteki farkli esnaftan topladigi yaklasik 100 kilo altinla beraber kaçtigini ögrendi. Bunun üzerine avukati araciligiyla savciliga suç duyurusunda bulundu.

Daha sonra avukat araciligiyla icra baslatildi. Firmaya icraya giden ekipler, içeride kimsenin olmadigi tespit ederek bilgisayar, tablet, televizyon ve masa gibi esyalari alarak haczetti.

Firma hakkinda savciliga suç duyurusunda bulunan magdurlar, kuyumcu önünde toplandi.

Ticaret amaçli 10 kilo altinini verdigini ve son birkaç ayda ödeme almadigini anlatan esnaf Cihan Yilmaz, “Burada güvene dayali bir sistem var. Arkadaslar diye tanidigimiz biri üzerinden dolayli veya birebir ticaretler yapiyoruz. Ürünlerin bir kisim ödendi, sonra ögrendigimizde ürünlerin belli bir kismi Avrupa’ya kaçirilmis, belli bir kismi burada eritilmis. Inkar da etmediler, erittiklerini de söylediler ve bu kadar insani magdur ettiler. Toplamda 100 milyona yakin bir vurgun var. Devletimize güveniyoruz, gereken her seyin yapilacagina inaniyoruz. Magdur sayisi 15-20 kisi, süpheli sahis sayisi ise 9 kisi civarinda. Belli bir kismini almislar, belli bir kismini eritmisler, belli bir kismini Avrupa’ya kaçirmislar” diye konustu.

Müvekkili adina konusan ve ilk basvurunun ardindan magdurlarin ortaya çiktigini anlatan Avukat Ecem Oklu, “2 Eylül tarihinde haciz islemlerini gerçeklestirdik. Borçlular yoktu, bu takdirde de borçlunun kisisel esyalari, bilgisayari, kartvizitleri gibi evraklar bulundu. Içerde bulunan mallari haczettik, burada altin yoktu. Kendileri de firarda, imitasyon altin vardi içerde” dedi.



"Müvekkilimin 35 kilo altini vardi"

Müvekkilinin yaklasik 35 kilo altinin gittigini anlatan Avukat Oklu, "Müvekkilim bize basvurdugunda 30 kilo altinin oldugunu söyledi ve bahsedilen kisiler hakkinda icra takibi baslattik. Paravan olarak kullanilan yere haciz islemleri baslattik. Biz buraya geldikten sonra çok kisi bize müracaat etti. bize müracaat edenlerin sayisi su an 9 kisi, hatta bugün içinde de gelen kisiler var. kisilerin dolandirildiklari miktar, meblag ise 100 milyon TL civarinda ki, bu insanlar için büyük bir meblag. Bize basvurmamis ve yeni yeni haberi olan çok insan var. su an Bakirköy Cumhuriyet Bassavciliginda sorusturma dosyalarimiz mevcuttur. Herkesin parça parça dolandirildiklari tarihler var. Bazilari çekinmisler söylemeye ama ilk müvekkilimizin 30-35 kilo altin civarinda, o müracaat ettikten sonra diger insanlar geldi” seklinde konustu.



"Son bir yilda dökülmeye basladi"

Yaklasik üç aydir ürün karsiliginda toplamda 1 kilo altin verdigini anlatan kuyumcu Ömer Aydogan, “Bizim ticaretimiz, biz onlara ürün yapacaktik, karsiliginda onlar da bize ürün verecekti. Ama iki üç aydir bizi salliyorlar, veriyoruz alamiyoruz, veriyoruz bir miktar aliyoruz. Bugün yapacagim, yarin yapacagim diyor, hep salliyor. Bizim sektörde güvene dayali is oldugu için ilk basta güvendigin için bir sey diyemiyorsun. Iki üç aydir gönderdik alamadik, hep eritmisler. Almanya baglantilari var, bir ekipler, bekliyoruz magduruz. Son bir yil içinde döküldü, patlak verdi” diye konustu.

Kaynak: İHA