Türkiye, ABD'nin GKRY'ye Yönelik Silah Ambargosunu Kaldirma Kararini Kinadi

Disisleri Bakanligi, ABD’nin GKRY’ye yönelik silah ambargosunu kaldirma kararini kinadi.

Bakanliktan yapilan açiklamada, ABD’nin GKRY’ye yönelik silah ambargosunu kaldirma yönündeki 2020 Eylül ayinda aldigi kararin çerçevesini genisletmesini siddetle kiniyoruz. Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) makamlarinin söz konusu karara iliskin tepkisini tümüyle destekliyoruz" denildi.

Ada’daki iki tarafin esitligi ilkesiyle çelisen ve Rum tarafini daha uzlasmaz kilacak bu kararin, Kibris meselesinin çözülmesi yönündeki çabalari olumsuz etkileyecegine dikkat çekilerek "Ada’da bir silahlanma yarisina yol açacak ve Dogu Akdeniz’de baris ve istikrara zarar verecektir" ifadeleri kullanildi.

"ABD’yi bu karari gözden geçirmeye ve Ada’daki iki tarafa karsi dengeli bir politika izlemeye davet ediyoruz" denilen açiklama söyle devam etti:

"ABD dahil uluslararasi toplum Kibris Türk halkinin 1959-1960 Antlasmalariyla da teyit edilen egemen esitligi ve esit uluslararasi statüsünü tescil etmeli ve buna göre hareket etmelidir.

Her halükarda Türkiye, garantör ülke sifatiyla, Kibris Türkünün varligini, güvenligini ve huzurunu saglamak amaciyla, tarihi ve hukuki sorumluluklari çerçevesinde, gerekli adimlari atmaya devam edecektir."
Kaynak: İHA