Biga'da Güresler Öncesi Çoskulu Kortej

Biga Belediyesi tarafindan kurtulusun 100’üncü yili etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen Bigali Mehmet Çavus Yagli Pehlivan Güresleri için kortej yürüyüsü yapildi.

Biga'da Güresler Öncesi Çoskulu Kortej
Biga Belediye Baskani Bülent Erdogan himayelerinde, Güres Agasi Hasan Karabiber’in destekleriyle Biga’nin düsman isgalinden kurtulusunun 100’üncü yildönümü kutlama etkinlikleri çerçevesinde 17 Eylül Cumartesi günü düzenlenecek olan Bigali Mehmet Çavus Yagli Pehlivan Güresleri için coskulu bir yürüyüs gerçeklestirildi.

Korteje, Biga Kaymakami Erdinç Dolu, Biga Belediye Baskani Bülent Erdogan, Gümüsçay Belediye Baskani Adnan Pastirmaci, Biga Belediye Baskan Yardimcisi Nazim Hikmet Keskiner, Belediye Meclis Üyeleri, AK Parti Biga Ilçe Baskani Nihat Borazan, Güres Agasi Hasan Karabiber, muhtarlar, sivil toplum kurulusu temsilcileri, baspehlivanlar, pehlivanlar, güres severler ve çok sayida vatandas katildi.

Dükkanlardan, pencere ve balkonlardan korteje destek veren vatandaslari selamlayan Biga Belediye Baskani Bülent Erdogan, Türk Bayragi dagitilmasiyla beraber herkesi 17 Eylül Cumartesi günü Kispet Ustasi Irfan Sahin Er Meydani’nda yapilacak olan güreslere davet etti. Kortej, Istiklal Caddesi Diyarbakirli Ekrem Ergün Ilkokulu önünden baslayip, Çan Caddesi ve Muammer Aksoy Caddesi’nden devam ederek Biga Belediye Meydani’nda sona erdi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan konusma yapan Baskan Erdogan, “Bu aksam çok heyecanliyiz. Biga’mizin düsman isgalinden kurtulusunun 100’üncü yili dolayisiyla düzenledigimiz ve 5 Eylül’de baslayan etkinliklerimiz cosku içinde devam ediyor. Cumartesi günü düzenleyecegimiz Mehmet Çavus Güreslerinin kortej yürüyüsünü de hep birlikte yaptik. Tüm Biga buradaydi ve çok güzel bir kortej oldu. Yasadigimiz topraklar birçok medeniyete ev sahipligi yapmis, 1920 yillarinda iki yil Yunan isgalinde kalmis ve Biga’miz 30 Agustos Zaferinden sonra 18 Eylül’de düsman isgalinden kurtulmustur. O günden bu yana ise 100 yil geçti. Bizler geçmisimizi unutmadan gelecek nesillerimize de tarih ve kültürümüzü aktaracagiz. Bu topraklari bize vatan kilan tüm ecdadimizi, Mehmet Çavusumuzu, Biga’mizin düsman isgalinden kurtulusunda can veren sehit Kaymakam Hamdi Bey’imizi ve tüm sehitlerimizi rahmet ve minnetle aniyoruz. Mehmetçigin isim babasi Bigali Mehmet Çavusumuzun ismini tüm Türkiye’ye duyurmak için bu yil güreslerimize Mehmet Çavus ismini verdik. Bildiginiz gibi güreslerimizi 2019 yilinda baslattik ancak tarihe baktigimizda 1923 yilinda Asir Atli Pasa’nin Biga’mizda atli okçuluk ve yagli pehlivan güreslerini sehit çocuk yararina yaptigini görüyoruz. Geçmisini unutan milletler yok olmaya mahkumdur. Bizler unutmayacagiz, unutturmayacagiz. Katilimlarinizdan dolayi herkese tesekkür ederim” dedi.

Kaynak: İHA