Avrupa Için En Kötü Dogalgaz Senaryosu Açiklamasi 'Ocak Ayinda Tamamen Tükenebilir'

Avrupa’da bu kis çetin geçecek. Enerji Uzmani Mehmet Dogan, Avrupa’da dogalgaz fiyatlarinin son 2 yilda 15 kat arttigina dikkat çekerek, soguk kis senaryosu altinda Ocak ayinda kitada dogalgazin tamamen tükenebilecegine dikkat çekti.

Avrupa Için En Kötü Dogalgaz Senaryosu Açiklamasi 'Ocak Ayinda Tamamen Tükenebilir'
Pandemi sürecinde yasanan enerji krizi Rusya-Ukrayna savasi ile birlikte zirveye çikti. Rusya’nin Avrupa’ya sagladigi dogalgaz tedariki günlük 400 milyon metreküpten 40 milyon metreküpe kadar düstü. Enerji Uzmani Mehmet Dogan soguk kis sartlarinda ciddi tasarruflar yapilmazsa Ocak ayinda Avrupa’nin depolarinda dogalgaz kalmayacagini söyledi.



"Depoladiklari gazi Mart sonuna kadar idareli kullanmalari gerekiyor"

Avrupa’nin Rus gazinin yerine ikame edebilecek gaz kaynagi mevcut degil. Avrupa ve Uzakdogu’nun sivilastirilmis dogalgaz arayisi gaz fiyatlarinin artmasina neden olacaktir. Avrupa’da dogalgaz fiyatlari 2 yillik süreçte 15 kat artti. Rusya’dan Avrupa’ya giden gaz günlük gaz akisi 400 milyon metreküp kadardi. Suan bu miktar 40 milyon metreküpe kadar düstü. Avrupa LNG takviyesi ile birlikte Rus gazini kullaniyordu. Avrupa kisin LNG’nin yaninda Rus gazina da ihtiyaç duyacak. Avrupa’nin günlük tüketimi göz önüne alindiginda soguk bir kis yasanmasi durumunda Ocak ayinda depoladigi gazlar biter. Ciddi bir tasarruf ile depoladiklari gazi Mart sonuna kadar yetistirmeleri gerekiyor’’ diye konustu.

"Türkiye dogalgaz krizi yasamiyor"

Türkiye’nin su ana kadar dogalgaz krizini çok ciddi anlamda yasamadigini fakat önlemlerin alinmasi gerektigini söyleyen Dogan, ‘’Kisa geldigimizde konutlarda kullanilan dogalgazin tüketime eklenmesiyle ilave olacak dogalgazi tedarik etmede güçlük çekebiliriz. Konutlarin devreye girmesiyle alim fiyatlarimizda ciddi maliyet artisi olacak. Sanayi ve elektrik santrallerine satilacak dogalgazin fiyati artmaya devam edecektir’’ dedi.

‘’Yenilenebilir enerjiye yatirim yapmak gerekiyor’’

Önümüzdeki 3 yil enerji fiyatlarinin yüksek seyredecegini söyleyen Dogan, bu sebeple Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarina yatirim yapilmasi gerektigini belirtti.

Dogan, ‘’Yenilenebilir enerjiye, günese yatirim yapmak gerekiyor. Bu yatirimlarin geri dönüs süreleri azaldi. 3 yil sonra fiyatlarin azalacagini varsayarsak bu yatirimlarin hizli sekilde yapilmasi gerekiyor’’ ifadelerini kullandi.

"Türkiye’de konutlardaki dogalgaz fiyatlari sübvanse ediliyor"

Dogan, ’’Konutlarin tasarruf yapmasi gerekecek. Elektrik verimliligi cihazlara yönelmemiz lazim. Evlerimizdeki dogalgazi daha soguk derecelere ayarlamamiz lazim. Konutlara gerçek fiyatlar uygulanmiyor. Konutlarda dogalgaz fiyatlari sübvanse ediliyor. Bireysel olarak tasarruflar yapmamiz gerekiyor. Sanayiciler ise dogalgazi çok daha pahaliya alabiliyor. Yüksek maliyetli ürünler üretildiginde satilamamasi düsünülürse yazin üretip kisin üretimi durdurmak seçenek olabilir’’

"Dogalgaz fiyatlarinin artisindan tüm sektörler etkileniyor"

Sanayicinin dogalgazi daha pahali kullanmasinin sonuçlari olacagina dikkat çeken Dogan, ‘’Sanayici için dogalgaz fiyatlari artinca üretilen ürünün daha yüksek maliyetle satilip satilmayacagi söz konusu olacak. Sanayici bu sartlarda üretecegi ürünü satamaz ise kisin üretimi durdurup yazin üretim yapabilir. Çünkü önümüzdeki 3 sene içinde fiyatlar yüksek seyredecektir. Dogalgaz fiyatlarinin artisindan tüm sektörler etkileniyor. Elektrik fiyatlarinin ana belirleyicisi dogalgaz oldugu için bu durum elektrik fiyatlarinin da artisina neden oluyor’’ seklinde konustu.

Kaynak: İHA