Denizlerde Palamut Bollugu Yasaniyor

Av sezonunun açilmasiyla Istanbul’da su ürünlerine yönelik denetimler de siklasti. Istanbul Il Tarim ve Orman Müdürlügü ve Sahil Güvenlik ekipleri Karadeniz ve Gürpinar Su Ürünleri Hali’nde denetim yapti. Istanbul Il Tarim Müdürü Ahmet Yavuz Karaca,"1 Eylül itibariyla yaptigimiz denetimlerde 5 ton su ürününe el koyduk. Yaklasik olarak 300 bin lira civarinda idari para cezasi uygulandi. Palamut baligi yogun. Palamut baliginda iyi bir sezon görüyoruz. Zaten fiyatlara da yansimis durumda" dedi.

Denizlerde Palamut Bollugu Yasaniyor
Su ürünleri av sezonunun açilmasiyla birlikte Istanbul Il Tarim ve Orman Müdürlügü denetimlerine araliksiz devam ediyor. Yasak avlanamaya göz açtirmayan ekipler, Istanbul Bogazi, Marmara Denizi, Karadeniz ve Beylikdüzü’nde bulunan Gürpinar Su Ürünleri Hali’nde denetim yapti. Denetime, Istanbul Il Tarim ve Orman Müdürlügü’nün yani sira, Sahil Güvenlik Kuzey Marmara Grup Komutanligi, Istanbul Emniyet Müdürlügü Deniz Liman Sube Müdürlügü, IBB Zabita Daire Baskanligi Deniz Zabita Amirligi personelleri olmak üzere yaklasik 120 personel katildi.

Denetimlerde ilk önce, balikçi tekneleri durdurularak, tek tek kontrolleri yapildi. Yesilköy Gürpinar hattinda tarim ekipleri tarafindan durdurulan bir teknede, evraklara, elektronik seyir defterine, aglarin markalanip markalanmadigina, depoda balik olmadigina ve daha önce avladigi baliklari seyir defterine yazip yazmadigina bakildi. Balikçilik sistemi izleme cihazinin çalisip çalismadigina bakildi. Gürpinar Su Ürünleri Hali’nde de yapilan denetimde herhangi bir olumsuzluk yasanmadi.

Palamut baliginin yogun oldugunu söyleyen Istanbul Il Tarim Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, ”Bu sene bol bereketli bir sezon bekliyorduk. Palamut baliginin yogun oldugunu da görüyoruz. Bugünkü yaptigimiz denetimlerde Istanbul’un bütün kiyilariyla ilgili bütün planlamamizi yaptik paydas kuruluslarimizla beraber. Sile’de Sahil Güvenlik Komutanligi’mizla bizim ekiplerimiz yine Sariyer’ de, Tuzla’da Adalar tarafina bir ekibimiz çikti. Bizler sizlerle beraber Yesilköy’den bu hatta dogru gedik. Silivri’de yine ekiplerimiz çikti. Deyim yerindeyse Istanbul’un bütün kiyilarini Marmara denizi ve Karadeniz olmak üzere bütün alanlarda denetimlerimizi gerçeklestirdik. Denetimlerinde meyvesini verdigini görüyoruz zaten" diye konustu.

"1 Eylül itibariyla yaptigimiz denetimlerde 5 ton su ürününe el koyduk"

Av sezonu basladigindan bu yana 5 ton su ürününe el konuldugunu belirten Karaca, "1 Eylül itibariyla yaptigimiz denetimlerde 5 ton su ürününe el koyduk. 2 tane kaçak avlanan midye teknesine, 1 tane trol teknesine el koyduk. Yaklasik olarak 300 bin lira civarinda idari para cezasi uygulandi. Bu 13 günlük bilanço. Bu sene gördügümüz kadariyla da boylarla ilgili çok büyük bir sikinti görmüyoruz. Bereketli bir sezon yasiyoruz. Birçok teknemizde Karadeniz’de palamut avindalar. Insallah daha az sorunlu bir sezon geçirecegiz diye bekliyoruz. Palamut baligi yogun. Palamut baliginda iyi bir sezon görüyoruz. Zaten fiyatlara da yansimis durumda bu. Kare kod uygulamasiyla da aglari da takip ediyoruz. Herhangi bir olumsuzlukta onlari da buluyoruz. Sürdürülebilir avcilik için her baliga ömründe bir kere üreme firsati vermemiz için mutlaka onlari yasal asgari boyda avlamamiz gerekiyor. Hamsi baliginda 9 santimetre, istavritte 13 santimetre palamutta 25 santimetre lüferde 18 santimetre, buna tüketicilerimizin dikkat etmesi lazim. Bunun altinda balik almamalarini tavsiye ediyoruz. Onlar almazlarsa balikçimiz da bunlari tutmaz zaten" ifadelerini kullandi.

Karaca, "30 yildir Marmara denizinde olmayan uskumru baligi 2-3 yildir çikmaya basladi, yine kalamar baligi çikmaya basladi.

Bu da denetimlerin olumlu sonuçlar verdigini gösteriyor" dedi.

Kaynak: İHA