Cumhurbaskani Erdogan Muharrem Ayi Iftarinda Konustu

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Muharrem ayinin 10’uncu günü dolayisiyla katildigi Hüseyin Gazi Cemevi’nde yaptigi konusmada “Kerbela hadisesinin 1342. yil dönümü vesilesiyle sehitlerin sahi Hz. Hüseyin efendimizi ve dostlarini matemle aniyoruz” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Muharrem ayinin 10’uncu günü dolayisiyla katildigi Hüseyin Gazi Cemevi’nde katildigi muharrem ayi iftarinda konustu.

Erdogan, burada bulunmaktan duydugu memnuniyeti dile getirirken, manevi önderlerden merhum Alvarli Muhammet Lütfi Efendi’nin Kerbela sehitlerini yad ettigi dizeleri okudu.

Erdogan, dizelerin milletin ehlibeyte, Kerbela’ya, Hz. Hüseyin’in sehadetine bakisini yansittigini belirtti.

Erdogan, "Hepsinden öte bizim imanimizin ve inancimizin merkezinde Allah’a ve Resulüne kayitsiz sartsiz baglilik yaninda Resulullahin ehlibeytiyle ona dost ve ümmet olan herkesi sevmek de vardir. Ehlibeyti sevmek bize Kur’an-i Kerim ayetleriyle ve sahih hadisi seriflerle de sabitlenmis bir vecibedir” dedi.

Kerbela hadisesinin 1342. yil dönümü vesilesiyle sehitlerin sahi Hz. Hüseyin efendimizi ve dostlarini matemle anildigini vurgulayan Erdogan, "Müslim’de nakledildigine göre Hz. Peygamber vefatina yakin bir zamanda söyle buyurmustur, ’Ey insanlar dikkat ediniz ben bir beserim, Rabb’imin ölüm elçisinin gelmesi ve benim ona icabet edip aranizdan gitmem yakindir. Sizlere hukuku agir iki kiymetli emanet birakiyorum. Birincisi Allah’in kitabidir. Onda nur ve hidayet vardir. Allah’in kitabina simsiki sarilin onunla mesgul olun, onu ögrenin, ögretin, hükümlerini de anlayin. Ikinci emanet, ehlibeytimdir. Ehlibeytim hakkinda Allah’tan korkmanizi hatirlatirim.’ ve devaminda Peygamber efendimizin bu buyrugu maalesef Kerbela’da çignenmis, yüreklerimize kiyamete kadar dinmeyecek bir aci birakmistir. Evet, Kerbela hadisesinin 1342. yil dönümü vesilesiyle sehitlerin sahi Hz. Hüseyin efendimizi ve dostlarini matemle aniyoruz. Kerbela sehitlerimizi bize hak ve hakikat ugrunda canini hiçe sayarak mücadele etmek ahlakini miras biraktiklari için minnet, rahmet ve dualarla yad ediyoruz” diye konustu.

Islam dünyasinda derin kirilmalara sebep olan bu olayin hicri 61, miladi 680 yilinda vuku buldugunu belirten Erdogan, "Insanlik tarihinin en büyük ve zorlu mücadelesini veren Hz Hüseyin ve dostlari, istisnasiz herkese hak ve adalet mücadelesi yolunda bir numune-i imtisaldir. Bu olaydan yaklasik 100 yil sonra Islam’la sereflenen milletimiz ise Kerbela hadisesiyle ilgili kendisine has bir durus gelistirerek ehlibeyt sevgisini en üst düzeyde devam ettirmistir. Bu durusun temel sebebi inancimiza olan siki bagimiz ile Hz. Peygamberin ve ehlibeytinin hukukuna olan derin hürmetimizdir. Milletimizin Kerbela’ya bakisini belirleyen bir diger sebep de mazlumun ve haklinin yaninda olma vasfimizdir” seklinde konustu.

Cumhurbaskani Erdogan, Mehmet Akif Ersoy’un "Zulmü alkislayamam, zalimi asla sevemem" dizelerindeki düsturun Türk milletinin bin yili asan Müslümanlik tarihinin temel prensiplerinden oldugunu vurguladi.

Nitekim bizim tarihimizde Kerbela’ya sebep ve alet olan zalimler nefretle hatirlanirken isimleri telaffuz dahi edilmez oldugunu vurgulayan Erdogan su ifadeleri kullandi:

"Kerbela hadisesiyle ilgili milli durusumuzun bir baska veçhesi de Hz. Hüseyin’e ve dostlarina tevella, bu felakete hirsiyla sebep ve alet olanlara ise teberra etmektir. Bunlar da isin iki önemli cephesi. Nitekim bizim tarihimizde Kerbela’ya sebep ve alet olan zalimler nefretle hatirlanirken isimleri telaffuz dahi edilmez. Kerbela hadisesini böyle bir tevhidi durusla degerlendirmek bizim için ayrisma degil tam tersine birlik ve beraberlik vesilesidir."

Erdogan, devlet tarihinde ehlibeyt sevgisinin sadece matemlerde, yaslarda, muharrem günlerindeki gelenek ve adetlerde degil geçmisten bugüne pek çok örnekte açikça görüldügünü aktardi.

Cumhurbaskani Erdogan, Yusuf Has Hacip tarafindan yazilan ve dönemin idarecilerine nasihatler de içeren ilk Türkçe Islami eserlerden biri olan Kutadgu Bilig’de "Hizmetkarlardan baska ve beyin adamlari disinda münasebette bulunacagin kimselerden bazilari Peygamberin neslidir. Bunlara hürmet edersen devlet ve saadete kavusursun. Bunlari pek çok ve gönülden sev, iyi bak ve yardimda bulun. Bunlar ehlibeyttir, peygamberin ugurudur. Ey kardes sen de onlari sevgili peygamber hakki için sev" denildigini anlatti.

Cumhurbaskani Erdogan sözlerini su sekilde sürdürdü: "Evet biz ehlibeyti Allah için, peygamber hakki için seviyor, ona olan hürmetimizle sahip çikiyoruz. Selçuklu Sultani Meliksah da meshur veziri Nizamülmülk ile Atebati Aliye’yi ziyaret etmistir. Hz. Ali ve Hz. Hüseyin basta olmak üzere ehlibeyt büyüklerini, türbelerini onartan Selçuklu yöneticileri, bu mekanlarin civarlarini da mamur hale getirmeyi saglamislardir. Selçuklulardan sonra Atebati Aliye’nin bulundugu topraklara hakim olan Osmanlilar, Necef’de ve Kerbela’da yaptiklari çalismalarla ehlibeyte olan hürmetlerinin gereklerini hep yerine getirmislerdir. Iste bu anlayisla yad ediyoruz, yad etmeye devam edecegiz. Rabb’im birligimizi beraberligimizi daim eylesin."

"En muhtaç oldugumuz birlik aninda..."

Iftar sonrasinda gazetecilere konusan Hüseyin Gazi Kültür Sanat Vakfi Baskani Mehmet Ali Ayyildiz, Türkiye’nin hemen her yerinden katilim oldugunu, 16 Alevi dedesi ile beraber yaklasik 90 kisinin iftara katildigini söyledi.

Ayyildiz, iftarda mersiyeler okundugunu, lokma duasi edildigini ve lokmalarin tüketildigini anlatti. Iftarda herhangi bir talepte bulunmadiklarini ifade eden Ayyildiz, dergaha girmeden önce Cumhurbaskani Erdogan’a cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi yönündeki beklentilerini dile getirdiklerini aktardi.

“Yakin zamanda insallah Hüseyin Gazi magarasini da hem Ankaralilara hem Türkiye’deki tüm Alevi yurttaslarimiza açacagiz”

Ayyildiz, Cumhurbaskani Erdogan’a Hüseyin Gazi Türbesine gelen Alevilerin tepedeki magarayi da ziyaret etmek istedigini ancak askeri bölge olmasi nedeniyle buraya ziyarette bulunamadiklarini söylediklerini, Cumhurbaskani Erdogan’in da Içisleri Bakani Süleyman Soylu ve Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’a bu konuyla ilgili talimat verdigini kaydetti.

Mehmet Ali Ayyildiz, "Yakin zamanda insallah Hüseyin Gazi magarasini da hem Ankaralilara hem Türkiye’deki tüm Alevi yurttaslarimiza açacagiz" dedi.

Katilimcilardan Riza Solak ise iftarin çok güzel geçtigini, Cumhurbaskani Erdogan’in birlik ve beraberlik üzerine çok güzel bir konusma yaptigini ifade etti.

Solak, "Su günlerde en muhtaç oldugumuz birlik aninda Sayin Cumhurbaskani’miz, bize cemevinde yemek verdigi için Allah bin kere razi olsun kendisinden" diye konustu.

Çay davetinde bulunan aileye ziyaret

Cumhurbaskani Erdogan, cemevinden ayrilmasinin ardindan Mamak’ta kendisini çaya davet eden bir aileyi ziyaret etti. Bahadir Çasmaz’in evine konuk olan Cumhurbaskani Erdogan, burada çay içerken, ev sakinleriyle sohbet etti. Erdogan, ayrica sokakta kendisini bekleyen vatandaslari selamladi.
Kaynak: İHA