Sagligini 50 Yildir Yaptigi Boksa Borçlu

Eskisehir’de yasayan 66 yasindaki boksör Ertugrul Kaya, yaklasik 50 yildir devam ettirdigi spor yasamini halen sürdürüyor. Azmiyle adeta gençlere tas çikaran Kaya, “Benim için spor ölene kadar devam edecek” diyerek kararliligini dile getiriyor.

Sagligini 50 Yildir Yaptigi Boksa Borçlu
Eskisehirli boksör Ertugrul Kaya, yaklasik 50 yildir gönül verdigi boks sporundan adeta kopamiyor. Yasina ragmen oldukça enerjik ve diri duran Kaya, gençlere tas çikartiyor. Sabah kalkar kalkmaz rutin sporuyla güne ‘merhaba’ diyen boksör, islerinden firsat buldukça da antrenman için spor salonuna gidiyor. Sporun kendisine en basta saglik kattigini belirten Ertugrul Kaya’nin kendi ifadesine göre hiçbir rahatsizligi bulunmuyor. Halen genç hisseden ve eski zamandaki gibi sert yumruklara sahip olan Kaya, sporu ölene kadar birakmayacaginin altini çizerek, herkese bir bransta spor yapmayi da tavsiye ediyor.

“Benim için spor ölene kadar devam edecek”

1973 yilinda basladigi boksa, antrenmanlarla devam eden 66 yasindaki Ertugrul Kaya, saglikli ve düzenli yasamina sebep olarak sporu gösteriyor. Gençliginde elde ettigi derecelerin kendisinin motive ettigini belirten Kaya, “Spora 1973 yilinda, Eskisehir’de basladim. Halen daha devam ediyorum, benim için spor ölene kadar devam edecek. Çok istisnai bir durum olmadikça doktora gitmem, ilaç kullanmam. Her gün sabah kalkip düzenli yürüyüsümü yaparim, vakit buldukça salona gelip burada çalisirim, gençlere tecrübelerimi aktarmaya çalisiyorum. Ben dedigim gibi her sabah uyandigimda illa ki yarim saat veya bir saat yürüyüs yaparim, bunun ardindan kültürfizik hareketlerini yaparim. Çünkü vücutta kireçlenmeler olusuyor, kas ve kemik erimeleri olusuyor. Bu sorunlar bas göstermesin diye bu hareketleri yapiyorum. Bunlarin yani sira bu sporu destekleyici ek gidalar aliyorum, haftada 2 ya da 3 gün salona geliyorum. 1979 yilinda ferdide Türkiye ikincisi oldum. Bunun yaninda ayni yil Türk Silahli Kuvvetleri’nde sampiyon oldum. O zamanlar boks çok revaçtaydi, çok boksör vardi. 1980 yilinda Türkiye genelinde üçüncü oldum. Sporun kazanimlarina gelecek olursak; vücut, zihin ve kisilik oturuyor. Kendine güven artiyor. Herkes çalissin spor yapsin, tavsiye ederim” diye konustu.



“Ertugrul abinin hayati bizim için örnek”

Kick boks antrenörü Yüksel Çotuk ise yasça kendisinden büyük olan Ertugrul Kaya’yla arasinda usta-çirak iliskisi olduguna degindi. Ertugrul Kaya’nin halen çok azimli oldugu belirten Çotuk, “Ertugrul abi, sabah kalkar kalkmaz anlattigi rutinin yani sira namazina gider, islerini halleder. Daha sonra beni arar, ‘Yüksel ne zaman antrenman yapacagiz, ne zaman spor yapacagiz?’ diye. Yogunlugumuza ragmen Ertugrul abi ile çalismaktan zevk aliyoruz. Aslinda onun bizi fiseklemesi bizi mutlu ediyor. Ertugrul abinin hayati bizim için örnek olabilecek nitelikte çünkü bir kere spor alanindaki basarilari, yasamasi, saglikli beslenmesi, kendini disipline etmesi bizim için örnek. Sporun 3-5 yil sonra birakilmasi degil, aslinda hayat felsefesi oldugunu bize anlatiyor. Kendisine baktigimizda masallah vücuduyla, teknigiyle hiçbir seyin eksilmedigini görüyoruz. Ertugrul abi bizi her anlamda sasirtiyor. Sporun içerisinde usta-çirak mantigi var. Antrenör olursun fakat bazi seyleri göremezsin. Ama usta-çirak iliskisinde bazen o atlanan kisimlari usta görebilir” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA