Samsun'da Balikçilar 'Vira Bismillah' Dedi

Denizlerde 15 Nisan’da baslayan av yasaginin 1 Eylül’de sona ermesiyle Samsun’da balikçilar “Vira Bismillah” diyerek denize açildi.

Samsun'da Balikçilar 'Vira Bismillah' Dedi
Ülke genelindeki denizlerde baliklarin saglikli üremesi için 15 Nisan’da baslayan av yasagi 1 Eylül itibariyla sona erdi. Av yasaginin kalkmasini heyecanla bekleyen balikçilar, "Vira Bismillah" diyerek teknelerle denize açildi. Samsun’da av sezonu için Canik ilçesinde bulunan balikçi barinaginda protokol üyelerinin katilimiyla tören düzenlendi.



"Balikçilik Samsunumuza 35 milyon bir girdi saglamaktadir"

Balik sezonu açilis töreninden konusan Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, "Bugün Samsun’da yeni sezona Vira Bismillah diyerek basliyoruz. 15 Nisan’da baslayan av yasaklarimiz bugün itibariyle son buldu. Bakanligimizin uyguladigi bu yasaklarimizda biliyorsunuz sebeplerimiz vardi. Hem sürdürülebilir balikçiligin olmasi hem baliklarin ucuz olmasi hem de bildiginiz üzere dogal kaynaklarimizin sinirli olmasi bu yasaklarin çikmasina sebep olarak gösterilebilir. Samsun, Karadeniz Bölgesi’nde 210 kilometre sahil kesimi olan bir ilimizdir. Türkiye’de avciligin yüzde 75’i Karadeniz’de yapilmaktadir. Türkiye genelinde geçen seneye baktigimizda 300, 350 ton gibi bir avcilik yapilmistir. Bunun 42 bin 800 tonu sadece Samsun ilimizde yapilmis bulunmaktadir. Bu da baktigimizda çaça, hamsi, palamut, çinekop gibi baliklarimiz yer almaktadir. Biliyorsunuz çaça baligi sofradan çok bir endüstriyel baliktir. Bu baligimiz daha çok yetistiricilikte kullanilan balik yemi, balik unu, balik yagi gibi fabrikalarimiza satisi gerçeklesiyor. Burada hem 42 bin 800 ton avciliktan ayni zamanda 10 bin 800 tonda yetistiricilikten baliklarimiz vardir. Basta bu yetistirdigimiz baliklari ve avciliktan almis oldugumuz baliklari Japonya, Kore, Çin basta olmak üzere Avrupa ülkelerine de ihracatini gerçeklestiriyoruz. Toplamda Samsun’umuza 35 milyon bir girdi saglanmaktadir. Denizlerimizde toplamda 496 tane teknemiz var. Iç sularimiza baktigimizda 121 tane teknemiz var. Bu teknelerimiz 172 tanesi 12 metre üzerinde olan teknelerimizdir. Ben tüm balikçilarimiza bereketli bir sezon diliyorum" dedi.

Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birligi Baskani Atif Malkoç ise, "Bu sene iyi seyler bekliyoruz. Havalar güzel gitti. Suan havalar biraz sicak ama 15-20 gün sonra daha iyi olacagini bekliyoruz. Denizde balik boldur. Bu senenin iyi geçecegine inaniyoruz. Palamut, hamsi, istavrit, çinekop olmasini bekliyoruz. Çaça yörenin kendi baligidir. Bu yeni sezon hepimize hayirli olsun" diye konustu.

Törene ayrica Samsun Vali Yardimci Mehmet Aktas, Canik Kaymakami Mahmut Halal, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutani Kidemli Albay Ahmet Bahadir, eski Ankara Belediye Baskani Melih Gökçek, eski Ilkadim Belediye Baskani Erdogan Tok ve balikçilar katildi.

Kaynak: İHA