Karaya Oturan Teknenin Yardimina Çocuklar Kostu

Dünyanin en büyük sodali gölü olan Van Gölü’nde küresel iklim degisikliginin etkisiyle sularin çekilmesinden dolayi balikçi barinaginda karaya oturan tekne, o sirada gölde yüzen çocuklarin yardimiyla çikarildi.

Karaya Oturan Teknenin Yardimina Çocuklar Kostu
Küresel iklim degisikligi ve yagislarin azalmasi nedeniyle olusan kuraklik, Van Gölü’nde balikçilik yaparak geçimini saglayan vatandaslari olumsuz etkiledi. Sicakliklarin artmasiyla beraber yagislarin azalmasi Van Gölü’ndeki su kaybini artirdi. Gölde sularin çekilmesiyle birlikte balikçi limanlarindaki sularda sig kaldi. Adir Adasi’nin karsisindaki balikçi barinaginda yaklasik bir metrelik su kaldi. Sularin çekildigi barinakta 3 balikçi teknesi tamamen karaya oturdu. Yaklasik bir metrelik suyun kaldigi limandan çikmak için hareket eden balikçi teknesi karaya oturdu. Karaya oturan tekne, balikçi ve gölde yüzen çocuklarin yardimiyla zorlukla çikarilabildi.

“Arkadaslarimiz baliga çikamaz duruma geldi”

IHA muhabirine konusan 30 yillik balikçi Ahmet Çikla, son iki yilda Van Gölü suyunun asiri derecede çekildigini belirtti.

Sularin çekilmesiyle bölgedeki balikçilar olarak büyük zorluklar yasadiklarini ifade eden Çikla, “Her limana giris çikista yaklasik iki saat boyunca teknelerle ugrasiyoruz. Çünkü teknelerimiz karaya oturmaktadir. Özekle pervanelerimiz büyük zarar görüyor ve bunu degistirmek zorunda kaliyoruz. Bu yüzden arkadaslarimizin çogu baliga çikamaz duruma geldi. 3 tekne tamamen karaya oturdu. Diger 3 tekne ise bir metrelik suyla idare ediyor. Sikintimizin giderilmesi için limanin derinlestirilmesi için yetkililerden yardim istiyoruz” dedi.



“Teknelerimiz karaya oturuyor”

Murat Ayseli isimli bir diger balikçi ise kendileriyle birlikte mahalledeki 10 hanenin balikçilikla geçindigini belirterek, “Limana giris çikislarda hep problem yasiyoruz. Sularin çekilmesiyle teknelerimiz karaya oturuyor. Bu durumda hem teknelerimizin alti deliniyor hem de pervanelerimiz kiriliyor. Yetkililerden yardim istiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA