Samsun'da 'Aronia' Hasadi

Sekerleme, reçel, sos, salça, serbet, meyve suyu ve karisimlarinda, ayrica kurutularak kuruyemis karisimlarinda, pasta, kek, turta, pankek ve çesit ekmek yapiminda kullanimi bilinen aronia meyvesinin Samsun’un Çarsamba ilçesinde hasadi yapildi.

Samsun'da 'Aronia' Hasadi
Çarsamba ilçesi Gülyazi Mahallesi’nde 31 dekar alanda ekilen aronia meyvesinin hasat etkinligi yapildi. Etkinlikte konusan Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, “Insan beslenmesinde ve hücre kültüründe sagliga yararlari konusunda yapilan çalismalar aronianin popularitesini artirmis olup, bitki son yillarda Amerika ve Avrupa’da binlerce dönüm üretim alani bulmus ve ülkemizde de üretim imkânlari açisindan çalismalar yürütülmektedir. Ilimizde Bakanligimiz destegi ile Çarsamba ilçemizde 2020 yilinda Gülyazi Mahallesi’ndeki 10 dekar alanda baslayan Aronia Yetistiriciligini Gelistirme Projesi kapsaminda elde edilen basarili sonuçlar neticesinde; 2022 yilinda proje kapsaminda bu ilçemizdeki 20 dekar alanda 4 bin 400 fidan için 88 bin TL bütçe kullanilmis ve bu bütçenin yüzde 25’i çiftçi katkisi ve yüzde 75’i de bakanligimiz katkisi ile saglanmistir. Ayrica Samsun Büyüksehir Belediyemizin 475 bin TL bütçeli, yüzde 75 destegi ile Samsun’da 54 dekar alanda 11 bin 880 adet aronia fidani dikimi gerçeklestirilmistir. Ilimizde, gerek bakanligimiz ve gerekse Samsun Büyüksehir Belediye Baskanligimiz destegi ile 76 dekar alanda uygulanan aronia yetistiriciligi projesinin 31 dekari yani yüzde 40‘i Çarsamba ilçemizde uygulanmaktadir. Bu çalismalar neticesinde Ilimizde 2022 yilinda aronia dikili alanimiz 100 dekari bulmus olup bu 100 dekar alanimiz 5 yil süreyle il/ ilçe müdürlügümüz teknik elemanlarimizca takip edilecektir” dedi.



“Findiga alternatif ürün”

Projenin bir amacinin Samsun’da tarimsal üretimi çesitlendirerek özellikle Findik üreticilerine alternatif olusturmak oldugunu ifade eden Müdür Saglam, “Zira aronia; insan sagligina ve beslenmesine katkilarindan baska, genis bir iklim kusagi ve toprak sartlarina adapte olabilen yapisi ile de tercih sebebi olabilecektir. Bitki çok genis toprak tipi ve PH araliginda yetistirilmeye uygun, çok yillik çali formunda üzümsü bir meyvedir. Tamamen günes alan yerlerde ve iyi drenajli topraklarda, optimum 6- 6.5 toprak PH’sinda yetisir, ama 5- 8.5 toprak PH’sini da tolere edebilir ve bu araliktaki topraklarda da yetisir. Soguga dayaniklidir. Genellikle ilkbahar donlarindan sonra çiçek açar ve dondan etkilenmez. Meyvelerinin görünümü ve yetistirme teknigi yönünden mavi yemise benzer fakat Toprak PH’si konusunda mavi yemis seçici degildir. Bu da bitkinin üretimi için tercih sebebi olabilmektedir. Taze ve dondurulmus meyve olarak tüketildigi gibi islenmis olarak da; sekerleme, reçel, sos, salça, serbet, meyve suyu ve karisimlarinda, ayrica kurutularak kuruyemis karisimlarinda, pasta, kek, turta, pankek ve çesit ekmek yapiminda kullanimi mevcuttur. Olgun meyveleri bitkisel ilaç ve gida takviyesi olarak ve gida renklendirmede kullanilmaktadir. Meyve ve yapraklari kurutularak çayi yapilir. Bunlarin yaninda kozmetikte, hayvan yemi, probiyotik, diyet takviyeleri, boyalar, sabunlar ve daha birçok sey yapilabilir. Meyveler buzdolabinda uzun süre tazeligini korumaktadir. Bu kadar genis kullanim alani olan ve çok fazla da seçici iklim ve toprak istekleri olmayan, Findiga alternatif olabilecek bu ürüne ilimiz genelinde kayitsiz kalamazdik. Bu minvalde su anda hasada baslanan 10 dekar alanda 2,5 yasinda 2 bin 200 aronia bitkisinden takriben 4- 5 ton arasinda rekolte beklenmektedir" diye konustu.



1 dekar aronia bahçesinden 50 bin TL net kazanç

Müdür Saglam sunlari söyledi:

"Daha önceden, su anda aronia hasadi için hazir bulundugumuz bu 10 dekar alanda kavak agaçlari bulunmaktaydi. Aronia gerek kavaktan ve gerekse de findiktan daha fazla gelirin elde edildigi bir ürün olarak kendisini göstermis, 10 dekar alandan elde edilen aronia kilosu 70 TL’den toptan alici bulmus bulmustur. 5 yasinda bu 10 dekardan 10 ton elde edilecek aroniadan 10 dekardan bugünkü rakamlarla 700 bin TL brüt 500 bin TL net gelir elde edilmesi öngörülmektedir. Yani 1 dekar aronia bahçesinden 50 bin TL net kazanç elde edilmesi tahmin edilmektedir. Bir yandan da ilimizde, sanayisi olan bu üründe aronia suyu, aronia kurutma ve paketleme tesisi kurulumu ile ilgili çalismalar devam etmektedir.”
Kaynak: İHA