Uzmanindan Caretta Carettayla Ilgili Rahatlatan Açiklama

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet Gökoglu, Muratpasa ilçesi Örnekköy sahilinde yasanan caretta caretta isirma vakalarinin, hayvanin beslenme seklinin insan eliyle degistirilmesi sonucu yasandigini açikladi. Gökoglu, hayvanin yaklasik 20 gün içinde daha sicak sulara çekilecegini belirterek, vakalarin devam etmesi halinde ise en dogru yolun canlinin o bölgeden uzaklastirilmasi oldugunu bildirdi.

Uzmanindan Caretta Carettayla Ilgili Rahatlatan Açiklama
Muratpasa ilçesi Örnekköy sahilinde son 15 gün içinde caretta cretta isirma vakasi yasandi. Bölgeyi mesken tutan caretta carettanin su yüzeyine çiktigi, insanlarin platform üzerinden el ve ayaklariyla yaptigi çirpinma hareketlerine geldigi anlar cep telefonu kamerasina yansidi. Nesli tükenme tehlikesi altinda bulunan canlinin zaman bölgedeki teknelerden beslenmesinin yapildigi öne sürüldü. Caretta caretta 3 gün önce ise Rus uyruklu bir kadini kalçasinin iki noktasi ve parmaklarini isirarak hastanelik etmisti.

"Kirmizi listedeler"

Konuyla ilgili rahatlatan açiklamayi ise Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet Gökoglu yapti.

Gökoglu, caretta carettalarin bol oldugu Lara, Belek ve Side kiyilarinda zaman zaman isirma vakalarinin yasandigini bildirdi.

Akdeniz ve Ege kiyilarinda caretta caretta yavrularinin yumurtadan çikis dönemlerinin devam ettigini dile getiren Gökoglu, “Antalya’da Çirali, Lara, Belek, Bogazken ve Manavgat önemli yumurta birakilan alanlar. Bu canli kirmizi listede ve giderek nesli giderek azalan türler arasinda yer aliyor” dedi.



"Çogunlukla kiyida besleniyor"

Örnekköy Sahili’nde yasanan caretta caretta isirmasini ve canliya yönelik davranislari degerlendiren Gökoglu, “Bu dönemlerde zaman zaman isirma vakalari yasanabiliyor. Otellerin iskeleleri altinda insan hareketi oldukça yogun, sahiller dolu. Bu canlilarin yasam yeri de deniz, dolayisiyla kiyida ve açikta beslenme yapabiliyor. Ama çogunlukla kiyida beslenme yapiyor. Ancak yansiyan bazi görüntülerde sartlandirilmis bir kaplumbaga var. O bölgede misafirlerin beslemesine alismis bir caretta caretta var orada. Bu hayvanin dogasina aykiridir. Bu sekilde alistirirsaniz yem vermediginizde sizden mutlaka yem isteyecektir, isirma vakalari yasanacaktir. Muhtemelen de olaylar bu nedenle gerçeklesiyor” diye konustu.



"Vakalar devam ederse uzaklastirilmali"

Denizde bu caretta carettanin mümkün oldukça uzak durulmasi gerektiginin altini çizen Mehmet Gökoglu, “Bu vakalar tekrarlarsa o carettanin oradan alinip, insanlarin fazla olmadigi sakin bir bölgeye götürülmesi lazim. Bu hayvan oraya alismis, elinize suda çirptiginiz an yaniniza kadar geliyor. Yem verdiginiz zaman aliyor, vermediginiz zaman insanin elini ayagini yem olarak düsünüp isirma gerçeklesebilir. Zarar vermeden caretta carettayi o bölgeden uzaklastirmak en dogru hareket olacaktir. Sikip ezme seklinde kisiye zarar veriyor. Ama yasanilan panik, insanlarin bogulmasina neden olabilir. Konuyla ilgili kurumlarca canlinin uzaklastirilmasi dogru olur" ifadelerine yer verdi.

"20 güne uzaklasacaklar"

Suyun sogumaya baslamasiyla canlinin daha içlere çekilecegini kaydeden Gökoglu, "Eylülün 15’inden sonra kiyilarimizdan çekilmesini bekliyoruz. 20 günlük sürede dikkatli olmak lazim. Canlinin silueti görünürse suya girmemek dogru olacaktir. Ama en dogru hareket oradan uzaklastirilmasi olacaktir" açiklamalarinda bulundu.
Kaynak: İHA