Bagimlilar Vazgeçemiyor, Uzmanlar Uyariyor

Halk arasinda sifa bulmak için tüketilen kil, sanilanin aksine insan sagligina faydadan çok zarar veriyor.

Bagimlilar Vazgeçemiyor, Uzmanlar Uyariyor
Çocuklar basta olmak üzere; vitamin-mineral özellikle de demir eksikligi bulunan hamile kadinlarin bolca tükettigi kil, sanilanin aksine faydadan çok zarar veriyor. Medicana Sivas Hastanesi Bariatrik Cerrahi Diyetisyeni Cansu Arslan, kil, toprak, kagit, boya ve kül gibi maddelerin devamli ve israrli bir sekilde yenilmesinin Pika Sendromu olarak adlandirildigini belirterek, bu tür maddelerden sifa arayanlari uyardi. Arslan, Pika Sendromunun tedavi edilmedigi takdirde kiside gelisme geriligi, yenilen sert maddelerden dolayi bagirsaklarda hasarlar ve vücutta kursun birikmesi gibi istenmeyen durumlarin görülebilecegini söyledi.

Kentte aktarcilik yapan Orhun Özfidanci ise bu tür ürünlerin kullanilmasini tavsiye etmediklerini ama müsterilerin yogun taleplerinden dolayi satis yaptiklarini dile getirdi.

“En sik çocuklarda görülen bir sendromdur”

Medicana Sivas Hastanesi Diyetisyeni Cansu Aslan, Pika Sendromunun en sik çocuklarda görülen bir rahatsizlik oldugunu söyleyerek, “Pika Sendromu, bir aydan uzun süren besin olarak kabul edilmeyen kil, toprak, kagit, boya, kül gibi maddelerin devamli ve israrli bir sekilde yenilmesi aliskanligidir. Halk arasinda daha çok toprak, kil yeme aliskanligi olarak bilinen ve en sik çocuklarda görülen bir rahatsizliktir. Pika Sendromunun kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak çogunlukla psikososyal gelisim bozukluklari ve bazi vitamin-mineral eksikliklerinden kaynaklanabiliyor. Demir, kalsiyum çinko, B1 vitamini, B6 vitamini gibi eksikliklerde Pika Sendromu görülebildigi bildirilmisse de nedeni tam açiklanamamistir. Örnegin; toprak ve kil yiyen kisilerde görülen demir eksikligi anemisinde hastanin demir eksikliginden dolayi mi toprak yedigi ya da yedigi toprak nedeniyle mi demir eksikligi olustugu açik degildir. Ancak bu durum tedavi edilmeli, aliskanlik üzerine gidilmelidir” dedi.



Tedavi edilmezse, birçok hastaligi beraberinde getiriyor

Arslan, Pika Sendromu hastaliginin tedavi edilmedigi takdirde gelisme geriligi gibi birçok hastaligin ortaya çiktigini ifade ederek, “Pika sendromunun tedavisi altta yatan nedene göre degisiyor. Öncelikle kisinin tam bir kan sayimi yapilmali, besin eksiklikleri arastirilmalidir. Sonrasinda psikososyal ve nörolojik gelisim degerlendirilmelidir. Özellikle çocuklarda böyle bir aliskanlik varsa aile iyi bir gözlemci olmalidir. Çünkü Pika Sendromu ihmal edilmesi halinde gelisme geriligi, bagirsaklarda yenilen sert maddelere bagli hasarlar, vücutta kursun birikmesi gibi istenmeyen durumlar görülebilir” seklinde konustu.



"Tüketilmesini tavsiye etmiyoruz"

Aktar Orhun Özfidanci, kil tüketimini tavsiye etmediklerine deginerek, “Genelde hamile kadinlarin toprak yeme ve aserme konusu oldugu için yeniyor. Bazi vatandaslarin kansizlik, demir eksikligi veya çinko eksikliginde toprak yeme istedigi geliyor. Temiz toprak bulamadiklari için kile yöneliyorlar. O yüzden de Sivas’ta Zara bölgesinde bulunan yemek için ayrilan bir kil çesidi var, onu da biz satiyoruz. Normalde fazla yenmemesi gereken bir ürün ama vatandaslarin cani istediginde tüketme ihtiyaci duyduklari zaman aliyorlar. Sindirimi rahatlatiyor. Bunun disinda da kansizlikta demir eksikligi için de kullaniyorlar. Kansizlik için kullanilmasi gereken ürünler belli onun disinda bu gibi ürünlerin kullanilmasini tavsiye etmiyoruz. Ama müsterilerin talepleriyle paketlenip satisa sunuluyor” ifadelerini kullandi.

“Belirli bir süreden sonra bagimlilik yapiyor”

Özfidanci, kil yemenin bagimlilik yaptigini belirterek, “Kili cilt maskesi olarak kullaniriz ama yemeyi isteyen bir grup var. Istemeyen bir grup var. Isteyen grup da topragi yeme istegi geliyor. Topragi da temiz olarak bulamayinca kile yöneliyorlar. Sivas Zara bölgesinde çiktigi için Sivaslilar da bunu bildigi için rahatlikla gelip aliyorlar. Sehir disina da kargo yoluyla gidiyor. Kille alakali çok ürün var. Peeling, kil maskesi gibi ürünleri kozmetik alaninda çok fazla kullaniliyor. Ama yeme konusunda normal olarak biz önermiyoruz. Bir lokmadan sonra yememeleri gerekir. Bir lokmadan sonra bagimli olanlari da var. Sürekli isteyenler var, sürekli yemek isteyen müsteriler var. Onlarda belirli bir süreden sonra bagimlilik yapiyor” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA