Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanligindan 'Çocuk Ve Genç Dostu Kitap' Listesi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, çocuklara yönelik güvenli kitap listesinin çerçevesinin 0-6 yas grubundan 0-18 yas grubuna genisletilerek listenin güncellendigini belirtti.

Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanligindan 'Çocuk Ve Genç Dostu Kitap' Listesi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi çocuklara yönelik hazirladigi kitap listesine gençlere yönelik kitaplari da dahil ederek, internet sitesinden 1093 kitaptan olusan yeni bir liste paylasti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, ailelere rehberlik etmesi amaciyla Bakanlikça daha önce 0-6 yas grubuna yönelik olusturulan “çocuk dostu kitap” listesinin çerçevesinin 0-18 yas grubuna göre yeniden hazirlandigini belirterek, “Çocuklarimizin yas ve gelisim düzeylerine göre belirlenen listedeki kitaplari aileler güvenle çocuklarina okutabilir. Titizlikle inceledigimiz kitaplarin çocuklarimizin ve gençlerimizin gelisimine katki saglayacagina inaniyorum” ifadelerini kullandi.

“Çocuk dostu eserlerin desteklenmesi ve zararli içeriklerle mücadele” çerçevesinde Bakanlikta yürütülen çalismalara iliskin bilgi veren Bakan Yanik kitaplarin, çocuklarin dinleme ve anlama becerilerini, kendini ifade etme yeteneklerini, sözel anlatimlarini ve kelime dagarciklarini gelistirdigine, hayal dünyalarini ve dünyaya bakis açilarini dogrudan etkiledigine isaret etti.

Kitaplarin ayni zamanda çocuklar için baska insanlarin yasamlarini, olaylar karsisindaki davranis ve duygularini anlama, sorun çözme yetenegi kazanmalarinda önem tasidigini kaydeden Bakan Yanik ailelere ve gençlere rehberlik amaciyla Bakanlik bünyesinde olusturulan 19 kisilik Degerlendirme Komisyonunun çalisma yürüttügünü anlatti.

Degerlendirme Komisyonunda çocuk gelisimcisi, psikolojik danisman, ögretmen, sosyal çalismaci ve psikologun bulundugu ifade eden Bakan Yanik, komisyonun tavsiye edilecek kitaplari titizlikle inceledigini vurguladi. Bakan Yanik kitaplar incelenirken Ankara, Istanbul, Hacettepe, Gazi, Marmara, Atatürk, Akdeniz, Cumhuriyet ve Ondokuz Mayis üniversitelerinin psikoloji, çocuk edebiyati, çocuk gelisimi, okul öncesi egitimi ve çocuk ile ilgili bölümleri ve arastirma, uygulama merkezlerinin görüsleri alinarak hazirlanan Degerlendirme Formu’nun esas alindigini anlatti.

“Kitaplar iki asamali inceleniyor”

Listedeki kitaplarin, “evrensel ahlak kurallarina ve milli-manevi degerlere aykiri olup olmadigi, irkçiligi tesvik eden düsmanca anlatim ve görseller kullanilip kullanilmadigi, siddet içerip içermedigi, siddeti çözüm olarak gösterip göstermedigi, müstehcenlik ve cinsel istismar olup olmadigi, hirsizlik, yalan söyleme, kötü söz söyleme gibi davranis modellerini özendirip özendirmedigi” gibi kriterlere göre ön elemeden geçirildiginin altini çizen Bakan Yanik, ön elemeden geçen kitaplarin da ayrica Degerlendirme Formu’ndaki fiziksel ve içerik kriterlerine göre yeniden incelendigini belirtti.

“Güvenli kitap” listesiyle ilgili çalismanin güncellendigini dile getiren Bakan Yanik, sunlari kaydetti:

“Daha önce güvenli kitap listesi hazirladigimiz 0-6 yas grubuna gençlerimizi de dahil ettik ve listeyi 0-18 yas araligina genislettik. Kitap sayisini da 472’den bin 93’e çikardik. Çocuklarimizin yas ve gelisim düzeylerine göre belirlenen listedeki kitaplari aileler güvenle çocuklarina okutabilir. Titizlikle inceledigimiz kitaplarin çocuklarimizin ve gençlerimizin gelisimine katki saglayacagina inaniyorum. Degerlendirme Komisyonumuzun olusturdugu listeyi Bakanligimizin internet sitesinden de 0-18 yas çocuklarin sosyal, kültürel ve psikolojik gelisimlerinin olumlu yönde desteklenmesi, çocugun duygu ve düsünce dünyasinin gelisimi ile elestirel ve olusturucu düsünme becerisi kazanmasi, çocuklara degerlerin ögretilmesi, ailelere, kreslere ve anaokullarina rehberlik edilmesi, kaliteli yayinciligin tesvik edilmesi amaciyla yayinliyoruz. Kitap listemizi sürekli güncelliyoruz. Aileler ve gençler Bakanligimizin sitesini takip ederek listemizden yararlanabilir.”

Türk ve dünya klasikleri listede

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi bünyesinde olusturulan, aralarinda çocuk gelisimcisi, psikolojik danisman, ögretmen, sosyal çalismaci ve psikologlarin bulundugu Degerlendirme Komisyonu, kitaplari inceleyerek çocuklarin yas ve gelisim düzeylerine uygun içerikli, güvenle okunabilecek liste belirliyor.

Degerlendirme Komisyonunun 0-18 yas araligi için güncelleyerek olusturdugu bin 93 adet kitabin bulundugu liste Bakanligin https://www.aile.gov.tr/chgm/sayfalar/cocuk-dostu-kitap-listesi/ adresinden paylasildi. Listede içerik, dilbilgisi ve fiziksel özellikleri yönünden çocuklarin yas gruplarina hitap eden, Türk ve dünya klasiklerinin de içinde bulundugu farkli birçok türde kitap yer aliyor.

Listedeki kitaplar arasinda Lewis Carrol’un Alice Harikalar Diyarinda, Tolstoy’un Insan Ne ile Yasar, Samed Behrengi’nin Küçük Kara Balik, Antoine de Saint-Exupery’nin Küçük Prens, Jonh Steinbeck’in Inci, Roald Dahl’in Charlie’nin Çikolata Fabrikasi, Susanna Tamaro’nun Atla Bart, Hasan Aycin’in 40 Hadis 40 Çizgi, Sevim Ak’in Gemici Dedem, Sermin Yasar’in Dedemin Bakkali-Çirak eserleri de yer aliyor.

Ailelere rehberlik etmek amaciyla olusturulan listedeki kitaplar, Bakanliga bagli kuruluslarda bakim ve koruma altinda olan çocuklar için olusturulan kitapliklarda da yer aliyor.
Kaynak: İHA