Hatay'da Su Sümbülleri, Samandag Sahiline Yayildi

Hatay’da Asi Nehri’nin bazi kisimlari su sümbülleriyle kaplanirken, nehirde bulunan su sümbülleri koparak Samandag sahiline vurdu.

Hatay'da Su Sümbülleri, Samandag Sahiline Yayildi
Lübnan’da dogan ve Suriye’den geçerek Hatay’dan Akdeniz’e dökülen Asi Nehri’ni yine su sümbülünün istilasina ugradi. Geçtigimiz yil nehrin büyük bölümünü kaplayan su sümbülleri, bu yil da nehrin yüzeyini tekrar kapatmaya basladi.

Özellikle Samandag ilçesine bagli Tekebasi Mahallesi’nden geçen bölümde nehir sulari tamamen sümbüllerle kaplandi. Nehir içerisinden kopan su sümbülleri Samandag sahiline vurarak kirlilige neden oldu.

Tekebasi Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Erkan Saglamtas, "Istilaci bir tür Asi Nehrinin tamamini kapladigi için nehir içinde bulunan canlilarin oksijen seviyesini azaltiyor. Samandag da kiyiya çikan su sümbülleri kumun hareketini etkiliyor. Çünkü kum yasayan bir organizma gibidir ve sürekli bir olusum içerisindedir. Asi Nehri ile gelen kum rüzgarin etkisiyle iç kisimlara dogru sürüklenir, oradaki kiyi kumullar bitkileri tutar ve kum olusumuna sebep olur. Kiyida biriken su sümbülleri atiklari kumun olusumunu etkileyecektir. Su sümbüllerini farkli bir etkinlikte kullanabilir bunlarin degerlendirilmesi lazim" dedi.

Kaynak: İHA