Yurtlara Kayit Yarisi Basliyor

Ölçme, Seçme ve Yerlestirme Merkezi’nin (ÖSYM) açikladigi yerlestirme sonuçlarina göre bir yüksekögretim programini kazanan adaylar için kayitlar, 22-26 Agustos’ta alinacak. Kayitlarla birlikte ailesinin yasadigi yerden farkli bir sehirde okuyacak ögrencilerin barinma telasi da baslayacak. Ancak yurt bulmak her geçen yil daha da zorlasiyor. Öyle ki YÖK istatistiklerine göre 129 devlet, 74 vakif, 4 vakif meslek yüksekokulu olmak üzere 208 yüksekögretim kurumunda 4 milyon 454 bin 128’i açik ögretim olmak üzere 8 milyon 296 bin 959 ögrenci bulunuyor. Örgün ögretimdeki ögrenci sayisi 3 milyon 842 bin 831.

Yurtlara Kayit Yarisi Basliyor
Bu yil mezun olanlarin yani sira 838 bin 892 ögrenci de üniversiteye kayit hakki kazandi. Bu durumda örgün ögretimdeki yaklasik 4 milyon ögrencinin en az yarisinin yani 2 milyonunun yurtta kalacagi ya da ev kiralayacagi tahmin ediliyor. Ancak gerek devlet yurtlarinin gerekse de üniversitelerin bünyelerindeki yurtlarin kapasiteleri bu rakami karsilamaya yetmiyor.

Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait 768 yurt var ve yatak kapasitesi 719 bin 520’ye çikarilmis durumda. Devlet üniversitelerinin çogu da ögrencileri KYK yurtlarina yönlendiriyor. Vakif üniversitelerinin yurt kapasiteleri ise sadece 35 bin. Illere göre oranlar degisse de ögrencilerin yaklasik yarisinin barinma sorunuyla karsilasacagi görülüyor.

KYK yurtlarina henüz basvuru tarihleri açiklanmadi. Ancak birçok üniversite, bünyesinde bulunan yurtlara basvurulari, 22 Agustos’ta almaya basliyor. Yurtlara basvurularda yogunluk yasaniyor. Bazi yurtlar, önceki yillardan kayitli olan ögrenciler nedeniyle neredeyse dolu durumda. O nedenle ögrencilerin yurt kayitlarini son tarihe birakmamalari öneriliyor.

Vakif üniversitelerinin çogunda da bu ay yurt basvurulari tamamlaniyor. Bu yil ögrenim ücretlerine yüzde 200’e varan zam oraniyla dikkat çeken vakiflarin yurt ücretlerinin de çok yüksek oldugu, yillik 100 bin TL’yi astigi görülüyor. Devletlerin yurt ücretleri ise vakiflara göre daha uygun.

“Depozito aliniyor”

Üniversite yurtlarina basvurularda tarihlere ve kabul sartlarina çok dikkat etmek gerekiyor. Kayit yaptirmadan önce yurtlarin yerini ve odalari gidip görmekte de yarar var. Üniversiteler, yurt ücretlerinin yani sira depozito aliyorlar. Depozito ise 500 TL’den baslayip 8 bin TL’ye kadar çikiyor. Bazi üniversiteler depozitoyu ögrencilerden dolar bazinda talep ediyor.

KYK yurtlarinda ücretler yurtlarin özelliklerine göre degisiyor. 400 TL’ye de yurt var, 700 TL’ye de. Ancak bazi ögrenciler, yurtlardan ücretsiz yararlanabiliyor. Ücretsiz barinma sartlari ise söyle:

Sehit esi ve çocuklari, sehidin çocugu yoksa bekar kardesleri,

Gazi ve gazi çocuklari,

Anne ve babasi vefat etmis olan 25 yasini geçmemis ögrenciler,

Lise ve dengi ögrenimlerini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi bünyesinde barinarak tamamlayanlar,

Devlet korumasi altinda olanlar.
Kaynak: İHA