Sideli Gençlerin Antik Çag'da Egitim Aldigi Yapi Ortayi Çikartildi

Side Antik Kenti Kazi Baskani Prof. Dr. Feristah Alanyali, 75 yildir devam eden kazi çalismalari hakkinda bilgi verdi. 13 Mayis’ta Side Müzesinde 75. yili kutlanan kazilarla ilgili Kasim ayinda da bir sempozyum düzenlemeye hazirlanan Alanyali, yurt disindan katilim saglayacak önemli akademisyenlere Side’yi ve kazi çalismalarini anlatacak.

Sideli Gençlerin Antik Çag'da Egitim Aldigi Yapi Ortayi Çikartildi
Side’nin Antik Çag’da Akdeniz’in en önemli liman kentlerinden biri oldugunu belirten Alanyali, bugün ise Anadolu’daki antik kentlerden ayrilan en önemli özelliginin modern yasamla antik kentin yan yana varligini sürdürmesi oldugunu iletti. Alanyali, Side’de son yillarda yapilan çalismalarla antik kent ve modern yasamin birbirini tehdit eder sekilde degil, destekler sekilde yol almakta oldugunu belirtti.

Son yillarda sürdürülen kazi çalismalarinda en önemli merkezlerden birinin Hamam-Gymnasium yapisi oldugunu belirten Alanyali, ‘‘Sadece bu yapi üzerinden kent tarihinin büyük bir bölümünü izleyebiliriz, özellikle Roma Dönemi ve Geç Antik Çagi en iyi sekilde izleyebildigimiz yapilardan biridir. 2017 yilinda Hamam-Gymnasium yapisinin Güney Stoa’sinda kazi çalismalari basladi.

Kazilarda Side için önem tasiyan buluntularla karsilastik. Sekiz adet insan ölçülerinde ve biraz insan ölçülerinden büyük heykel açiga çikardik. Bu heykeller kentin Gerousia’si (yaslilar meclisi) ile ilgili heykellerdi. Heykeller, daha önceki yazitlar ve tüm arkeolojik-epigrafik belgeler yan yana getirildiginde gördük ki bu yapi kentin gençlerinin yetistirilmesi ve egitim almalari için yapilmis. Yani Sideli gençler Antik Çag’da bu Gymnasium’da egitim almislar ve Gymnasium’un Güney Stoa’sini da Gerousia’ya ayirmislar. Side’de bir büyük ve kutsal Gerousia var, bir de her bölgenin, her mahallenin kendine ait bir Gerousia’si var" dedi.

Kaynak: İHA