Prof. Dr. Ardali Açiklamasi 'Bu Sekilde Giderse 2050 Yilina Kadar 3 Dünyaya Ihtiyacimiz Olacak'

Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Çevre Sorunlari Uygulama ve Arastirma Merkezi (ÇEVSAM) Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardali, “Çok fazla tüketim sonucu dünyanin üretme kapasitesinin yüzde 60’indan fazlasini tüketiyoruz. Bu sekilde giderse 2050 yilina kadar 3 dünyaya ihtiyacimiz olacak” dedi.

Prof. Dr. Ardali Açiklamasi 'Bu Sekilde Giderse 2050 Yilina Kadar 3 Dünyaya Ihtiyacimiz Olacak'
Prof. Dr. Yüksel Ardali, Samsun TEKNOPARK organizasyonunda girisimcilerle bulustu. Moderatörlügünü Dr. Selin Ceren Yamak’in yaptigi "Sürdürülebilir Yasam için Yesil Dönüsüm" adli çevrim içi (on-line) formattaki programda Prof. Dr. Yüksel Ardali yesil girisim, yesil mutabakat, BIGG projeleri ve çevre restorasyonu hakkinda bilgiler vererek girisimcilerin sorularini yanitladi.

“Bu sekilde giderse 2050 yilina kadar 3 dünyaya ihtiyacimiz olacak”

Söylesisinin basinda Avrupa Yesil Mutabakati’nin (Green Deal) önemi üzerinde duran Prof. Dr. Yüksel Ardali “Green Deal dünya ve ülkemiz için çok önemli hâle geldi, sorunlari artik ülke sinirlarinda çözmek mümkün degil. Yesil antlasma stratejisi; Avrupa Birligi’nin (AB), iklim degisikligi ve çevre kirliligi ile ilgili sorunlarla mücadele konusunda kararliligini ortaya koyan bir stratejidir. Niçin acil yesil büyüme? Çünkü çok fazla tüketim sonucu dünyanin üretme kapasitesinin yüzde 60’indan fazlasini tüketiyoruz. Bu sekilde giderse 2050 yilina kadar 3 dünyaya ihtiyacimiz olacak. Çok fazla atik üretiyoruz ve milyarlarca ton atigi israf ediyoruz. Elektronik atiklar 625 milyar dolar, tekstil atiklari ise 500 milyar dolara tekabül ediyor. Çok fazla emisyonu atmosfere saliyor ve kaynaklarimiza zarar veriyoruz” diye konustu.



Yesil girisimcinin ayirt edici nitelikleri

Konusmasinda yesil girisimcilik ve bu alandaki girisimcilerden bahseden Prof. Dr. Ardali, “Yesil girisimcilik, en genel tanimiyla çevre açisindan güvenli oldugu kabul edilen ürün ve hizmetlerin gelistirilmesi ve pazarlanmasidir. Yesil girisimciyi geleneksel girisimciden ayiran ana fark sudur: Yesil girisimci ekonomik açidan kârli, çevreye duyarli ve sosyal deger olusturan bir is modeli olusturmak ister. Diger taraftan bu kisiler, faaliyetlerinde ve büyüme stratejilerinde çevre dostudur. Yani sira, toplumun ihtiyaçlarini karsilarken ayni zamanda daha iyi bir dünya ve yasam alanlarina katkida bulunmak üzere ürün ve hizmet sunumunu gerçeklestirirler” seklinde konustu.



Yesil Mutabakat’in içerigi

Söylesinin ilerleyen bölümlerinde Yesil Mutabakat kapsami ve BIGG proje konularina dikkat çeken Prof. Dr. Ardali, bu hususlari “Biyoçesitlilik” (Sinirli pestisit kullanimi, polen tasiyici sayisini artirmak ve agaçlandirmak), “Tarladan Sofraya” (Sürdürülebilir tarim ve gida üretimi, gida israfin azaltilmasi), “Temiz Enerji” (Uygun maliyetli ve güvenli), “Sürdürülebilir Sanayi” (Çevreyle dost, sürdürülebilir endüstriyel üretim), “Insaat ve Renovasyon” (Sifir emisyonlu ve kendi enerjisini üreten binalar), “Sürdürülebilir ve Akilli Ulasim” (Demiryolu ve deniz tasimaciligi, düsük emisyonlu tasitlar, alternatif yesil yakitlar), “Kirliligin Ortadan Kaldirilmasi” (Tehlikeli kimyasal maddeler yerine çevreci alternatifler, sifir kirlilik) olarak siraladi.

BIGG projelerinin basvuru kosullari

BIGG projelerine herhangi bir ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora programina kayitli ögrenciler ile herhangi bir ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora programindan mezun olanlarin basvurabilecegini belirten Ardali, “Basvurucular, daha önce Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Teknogirisim Sermayesi Destegi ya da TÜBITAK 1512 Programi’nin ikinci asamasi kapsaminda destek almamis, ayrica ön basvuru tarihi itibariyle herhangi bir isletmenin ortaklik yapisinda yer almamis olmali. Çagri kapsaminda; yesil büyümeye hizmet eden öncelikli arastirma gelistirme (AR-GE) ve yenilik konularinda yenilik odakli, ticari degeri dogrulanmis ürün ve hizmetlere dönüstürülecek is fikri basvurulari kabul edilecek” ifadelerini kullandi.

BIGG “Yesil Büyüme” proje basvurulari 24 Agustos 2022’ye kadar uzatildi

Söylesi sonunda konuk Prof. Dr. Yüksel Ardali’ya tesekkür eden moderatör Dr. Selin Ceren Yamak, TÜBITAK Girisimcilik Destek Programi (BIGG) 2022-2 “Yesil Büyüme” projesine yönelik basvurularin 24 Agustos 2022 tarihine kadar uzatildigini hatirlatarak girisimcilere ön basvuru yapma çagrisinda bulundu.
Kaynak: İHA