(ÖZEL) Eskisehirliler Yüzde 80'Lik Nem Karsisinda Saskin

Iç Anadolu bölgesindeki Eskisehir’de son günlerde sicakliklarla birlikte etkili olan ve yüzde 80’i asan yüksek nem vatandaslara hayli sikinti yasatirken, korunmak için yollar deneniyor.

(ÖZEL) Eskisehirliler Yüzde 80'Lik Nem Karsisinda Saskin
Ülke genelinde özellikle etkili son günlerde olan bunaltici sicaklar insanlarin yasamini olumsuz etkiledi. Denize kiyisi olan sehirlerde nem orani yüzde 90 seviyelerini asarken iç bölgelerde de benzer oranda nem görülmesi sasirtti. Deniz sahilinde olmamasina ragmen nem orani geçtigimiz günlerde yüzde 80’i asan Eskisehir’de, hava sicakliklari mevsim normallerinin üzerine çikarak 31 dereceye kadar ulasmisti. Yagmurun beklendigi son günlerde hava sicakliklari normal seyrederken vatandas da deyim yerindeyse nefes aldi.

“Bu kadar nemi yadirgadik”

Eskisehir’de yasayan Kamile Çuhadar, hissedilen neme alisik olmadigini belirterek “Eskisehir’de alisik olmadigimiz bir sicak. Burada kuru sicaga alismistik, fakat bu kadar nem çok fazla bunaltti. Nefes almakta güçlük çektigimiz anlari hatirliyorum. Evde yaslilarimizi daha da zorlandi. Hani deniz kenarinda olmamiza ragmen bu kadar nemi yadirgadik. Disari çikmamaya dikkat ettik. Bol sivinin yani sira çok fazla sivi içerine karpuz, kavun gibi meyvelerden tükettik. 12.00 ve 16.00 saatleri arasinda disari çikmadik. Evden çikmamaya dikkat edip günesten uzak durmaya çalistik” diye konustu.



“Dolmalik biberlerimiz dahi kurumuyor”

Küçük kizi ile disari çikan Tugçe Düvenci ise, kizinin sicaktan etkilenmemesi için azami gayret gösterdigini belirtti.

Günes kremi sürmeye dikkat ettigini ifade eden Düvenci, “Küçük bir kizim var. Onu bu sicaklardan disari çikarmayarak korudum, çikardiysam da günes kremini sürmeye, ince giydirmeye özen gösterdim. Evde de ayni sekilde ugras verdim ama ne yaparsak yapalim asiri derecede bunaltici bir sicak var. Geçen seneye nazaran bu yil nem orani oldukça fazla. Dolmalik biberlerimiz dahi kurumuyor” ifadelerine yer verdi.

“Agustos ayinin da yarisi yaz yarisi kis derler”

Bir etkinlik için mecburen disari çikan Burak Güven ise sicak ve nem hakkinda söyle konustu;

“Açikçasi genellikle evdeydik bu sicaklarda ama bugün bir dügünümüz var ve mecburen çiktik yoksa çikilacak bir hava yok. Mümkün mertebe evde kalmak daha dogru olacaktir. Korunmak için bol bol su içtik ve dus almaya özen gösterdik. Çünkü Eskisehir klima kullanimi için çokta uygun bir sehir degil. Önümüz artik kis, agustos ayinin da yarisi yaz yarisi kis derler Eskisehir’de kis için 10 günlük bir zaman kaldigini düsünüyorum.”

“Günlük bana 5 litre su az geliyor”

80 yasindaki Abdurrahman Dinç ise sicaktan korunmak için bol bol su tükettiginin altini çizdi. Günde 5 litre su içtigini söyleyen Dinç, “Gölgelerde zaman geçirmeye dikkat ettim çünkü evin içerisi de disarisi da çok sicak. Isim oldukça çikiyorum sadece. Suyu çok içiyorum. Günlük bana 5 litre su az geliyor” dedi.



“Serinlemek içinde en ideal yol dondurma”

Dondurma satisi yapan Gani Karakas ise sicaklardan memnun. Satislari artan esnaf sicagin olumlu yanini kendince söyle anlatti;

“Islerimiz çok güzel. Eskisehir halki zaten dondurmayi çok sever. Bu sicaklarda serinlemek içinde en ideal yol dondurma. Islerimiz de su son sicaklarin etkisi olarak yüzde 20 ile 30 arasinda artis var.”
Kaynak: İHA