KMÜ'lü Akademisyenden Genetik Alaninda Bir Ilk

Ilk kez 2017 yilinda tanimlanan ve su ana kadar dünyada 13 kiside görülen Imagawa-Matsumoto Sendromu Türkiye’de de ortaya çikti. Karaman’da zeka geriligi ve sosyal uyumsuzluk sikayetiyle hastaneye basvuran bir hastaya Tip Fakültesi tarafindan ileri teknolojinin imkanlari da kullanilarak yapilan testler sonucunda bu sendromun tanisi konuldu. Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Tip Fakültesi Tibbi Genetik Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Emine Berrin Yüksel, genç bir fakülte olmalarina ragmen bu tür önemli testlerle teshise ulasabilmelerinin büyük basari oldugunu belirtti.

KMÜ'lü Akademisyenden Genetik Alaninda Bir Ilk
Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Emine Berrin Yüksel, dünya çapinda yalnizca 13 vakaya rastlanan Imagawa-Matsumoto Sendromunu tasiyan bir vaka tespit etti. Zeka geriligi ve sosyal uyumsuzluk sorunlari nedeniyle Karaman Egitim ve Arastirma Hastanesi Noröloji Polikliniginde Uzman Doktor Zeliha Yücel’e basvuran ve daha sonra tibbi genetik poliklinigine sevk edilen hastanin muayenesini yapan KMÜ’lü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Emine Berrin Yüksel, yapilan genel degerlendirmenin ardindan hastanin tetkiklerindeki bulgulardan yola çikarak dünya üzerinde sadece 13 vakanin görüldügü Imagawa-Matsumoto Sendromuna yogunlasti. Ileri teknolojiyi de kullanilarak titiz bir çalisma gerçeklestiren Prof. Dr. Yüksel, hastaya Imagawa-Matsumoto Sendromu teshisi koydu. Bu da dünya genelinde 14’üncü, Türkiye’de ise ilk teshis olarak kayitlara geçti.

“KMÜ Tip Fakültesi için büyük basaridir”

Henüz 3 yillik bir fakülte olmalarina ragmen KMÜ Tip’in basarili çalismalara imza attigini ifade eden Prof. Dr. Emine Berrin Yüksel, bu teshisin tip dünyasi için büyük önem tasidigini ifade etti.

Imagawa-Matsumoto Sendromu ve hasta hakkinda bilgiler paylasan Yüksel, “Hastamizin sikâyetleri üzerine genetik incelemelerimizi vakit kaybetmeksizin yaptik. Ilk asamada testlerdeki verilerin normal oldugunu görünce bir sonraki basamaga geçtik. Burada hastamizin genomunda 1,5 megabazlik bir kayip oldugunu ve bu kaybi içeren SUZ12 geninin bu hastaliga sebebiyet verdigini belirledik. Bu sekilde bugüne kadar dünyada sadece 13 tani alan sendromun 14’üncüsünü Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Tip Fakültesi olarak tespit ettik. Su anda vakamizla ilgili uluslararasi bir yayin hazirligi içerisindeyiz. Teknolojinin yeni imkanlari da kullanilarak hastamizin rahatsizligi ile ilgili dogru teshise ulasmamiz bizim için çok önemlidir” dedi.



“Cumhurbaskani Erdogan ile Rektör Ak’a tesekkür”

KMÜ Tip Fakültesinin ögretim üyesi kadrosunun giderek güçlendigini ifade eden Prof. Dr. Yüksel “Fakültemiz, Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan, Saglik Bakanimiz Dr. Fahrettin Koca, Rektörümüz Prof. Dr. Namik Ak ve Dekanimiz Prof. Dr. Dursun Odabas’in güçlü destekleriyle çok saglam adimlar atarak ilerliyor. Zengin bir akademisyen kadrosuna sahibiz. Piril piril ögrencilerimiz var. Karamanli vatandaslarimizin da bize karsi büyük bir teveccühü var. Bu bilimsel ortami en iyi sekilde degerlendirerek daha büyük basarilara imza atmanin çabasi içerisindeyiz” ifadelerini kullandi.

“Bu basari, tecrübe, özgüven ve özverili çalismanin eseri”

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Namik Ak da tip alaninda tespit etmis oldugu vaka ile büyük bir basariya imza atan Prof. Dr. Emine Berrin Yüksel’i tebrik etti. Rektör Ak, “Dünya üzerinde böylesine az rastlanan bir vakadan süphe ederek bunun üzerine gitmek ve bu teshisi yakalamak elbette tecrübe, özgüven ve özverili çalismanin bir yansimasidir. Ülkemizin güzide egitim kurumlarinin yaninda bizler gibi daha genç üniversitelerin mevcut akademik kadrolari ve fiziki altyapilari gelistikçe bu ve benzeri basarilarin devami da gelecektir. Bu basarida emegi geçen Prof. Dr. Emine Berrin Yüksel ve çalisma arkadaslarini gönülden kutluyor, kendilerine bundan sonraki çalismalarinda kolayliklar ve basarilar diliyorum” dedi.

Kaynak: İHA