Disisleri Bakanligi'ndan, Mogalistan'da Kesfedilen Anita Iliskin Açiklama

Disisleri Bakanligi, Mogalistan’da kesfedilen Kutluk Ilteris Kagan’a ait anita iliskin, “1889 ve 1897 yillarinda bulunan Orhun Yazitlari ‘Kül Tigin ve Bilge Kagan’ ile Bilge Tonyukuk Yazitlarindan sonraki üçüncü önemli kesiftir” açiklamasini yapti.

Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Mogalistan’in Nomgon bölgesinde, Ikinci Göktürk Devletinin kurucusu Kutluk Ilteris Kagan’a ait anit kompleksin kesfedilmesi haberinin heyecan ve sevinçle karsilandigi belirtildi. Açiklamada, "Mogolistan’la kökü Orta Asya bozkirlarina dayanan iliskilerimizin önemli boyutlarindan birini de tarih ve kültür alanlarindaki isbirligi olusturmaktadir. Türk Devletleri Teskilati’nin bilesenlerinden Nur-Sultan’da yerlesik Türk Akademisi ile Mogolistan Arkeoloji Enstitüsü tarafindan Mogolistan’da tarihi Ötüken’in de yer aldigi Nomgon bölgesinde yürütülen çalismalar sonucunda, Ikinci Göktürk Devletinin kurucusu Kutluk Ilteris Kagan’a ait oldugu degerlendirilen anit kompleksinin bulundugu haberi heyecan ve sevinçle karsilanmistir. Bu kesif Mogolistan cografyasinda sirasiyla 1889 ve 1897 yillarinda bulunan Orhun Yazitlari ‘Kül Tigin ve Bilge Kagan’ ile Bilge Tonyukuk Yazitlarindan sonraki üçüncü önemli kesiftir” denildi.

Açiklamada, Türk-Mogol isbirliginin nisanesi olan söz konusu kesfin, Türk tarihi açisindan önemli bir dönüm noktasi ve ayni zamanda Mogolistan’in kültürel zenginligine eklenen yeni bir eser oldugu kaydedildi.

Açiklamanin devaminda, “Geçtigimiz ay Van’in Çaldiran ilçesinde Türk ve Mogol tarihçi ve arkeologlarinin ortak çalismasiyla Ilhanli Hani Hülegü’nün yazlik sarayinin kalintilarinin bulunmasi da bu isbirliginin bir baska somut tezahürüdür. Türk tarihi açisindan önem tasiyan ve Mogolistan’in kültürel mirasinin bir parçasi olan bu eserlerin gün isigina çikarilmasi, korunmasi ve tanitilmasi Türkiye ile Mogolistan arasinda en önemli isbirligi alanlarindan birisi olmaya devam edecektir. Bu çerçevede anilan arkeolojik çalismalara yönelik desteginden ötürü Mogol makamlarina ve çalismalara katilan tüm bilim insanlarina tesekkür ederiz” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA