Ressam Prof. Dr. Adnan Çoker Son Yolculuguna Ugurlandi

Türk resim sanatinin usta isimlerinden 95 yasinda hayatini kaybeden Prof. Dr. Adnan Çoker, Sakirin Camii’ndeki cenaze namazinin ardindan son yolculuguna ugurlandi.

Ressam Prof. Dr. Adnan Çoker Son Yolculuguna Ugurlandi
Türk resim sanatinin usta ismi ressam ve akademisyen Adnan Çoker, 95 yasinda hayatini kaybetti. Bizans, Selçuklu ve Osmanli mimari formlarini koyu zemin üzerinde resimsel konturlara dönüstürerek estetik üslup kullanan Çoker’in cenaze namazi Sakirin Camii’nde ikindi namazini müteakip kilindi. Namaza Çoker’in yakinlari, sanatçi dostlari ve çok sayida seveni katildi.

Cenaze törenine katilan Ressam Bedri Baykam, "Türk sanati deyince özgün üslubu ile olusturdugu Dogu-Bati senteziyle ürettigi eserler sonsuza denk yasayacak ve Türk sanatinin en önemli zaman taslari arasinda yer alacak” dedi.

Ressam Yusuf Taktak ise, "Ben Güzel Sanatlar Akademisine ilk girdigim zamanlar tanismistim yani 52 yil civari oluyor. Hem asistanligini yaptim, hem de bir meslektasim bir büyügümdü. Adnan bey gerçekten Türk sanati için çok büyük bir adam. Hem kendi resimleri ile büyük hem de Türk sanatina kattiklari açisindan çok büyük bir adam. Yillardan beri akademinin salonlarinda Türk sanatçilarinin en önemli insanlarina yer verdi, onlarla ilgili kitaplar hazirladi. Yurt disinda bizim sanatimizi takdim eden bir çok sergi yapti o yüzden çok önemli bir kayip” dedi.

Paris’te Andre Lhote, Henri Goetz, Hayter ve Emilio Vedova ile çalisan Çoker, 1960’da ögrenimini tamamlayarak yurda geri dönüs yapti. 1960 yilinda Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü asistani oldu. Soyut resmin ülkemizdeki önemli temsilcilerinden olan Çoker, 1969 yilinda Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde, doçent unvanini aldi. 1976’da Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü profesörlügüne ardindan 1977’de Istanbul Resim ve Heykel Müzesi Müdürlügü’ne atandi. 1983’te Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü Baskanligi’na getirildi.

Birçok kurum ve özel koleksiyonda eserleri bulunan Çoker 95 yasinda hayatini kaybetti.
Kaynak: İHA