Rusya Disisleri Bakanligi Açiklamasi 'Çin Egemenligini Korumak Için Önlem Alma Hakkina Sahip'

ABD Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi’nin Tayvan’a ziyareti nedeniyle baslayan ABD-Çin arasindaki gerilime dair Rusya Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, "Çin egemenligini korumak için önlem alma hakkina sahip" denildi.

Rusya Disisleri Bakanligi Açiklamasi 'Çin Egemenligini Korumak Için Önlem Alma Hakkina Sahip'


ABD Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi’nin Tayvan’a ziyareti nedeniyle ABD-Çin arasinda baslayan gerilime dair Rusya Disisleri Bakanligi’ndan açiklama yapildi. Bakanlik tarafindan yapilan yazili açiklamada, Pelosi’nin Tayvan’a ziyareti provokasyon olarak nitelendirilerek, "2 Agustos’ta ABD Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi, Tayvan’i ziyaret etti. Ziyaretini, ABD’nin, Çin Halk Cumhuriyeti’ni kapsamli bir sekilde kusatma yönündeki agresif çizgisinin ruhunda açik bir provokasyon olarak görüyoruz. Tayvan Bogazi’nin iki tarafi arasindaki iliskilerin tamamen Çin’in iç meselesi olduguna inaniyoruz. Çin tarafi, Tayvan konusunda egemenligini ve toprak bütünlügünü korumak için gerekli önlemleri alma hakkina sahiptir" denildi.

Çin’i temsil eden hükümetin Pekin’de bulundugunun alti çizilen açiklamada, "Rusya’nin ilkeli durusu degismiyor. Biz sadece bir Çin oldugu, Çin Halk Cumhuriyeti hükümetinin tüm Çin’i temsil eden tek mesru hükümet oldugu ve Tayvan’in Çin’in ayrilmaz bir parçasi oldugu gerçegiyle hareket ediyoruz" ifadeleri kullanildi.

Rusya ve Çin liderlerinin geçtigimiz 4 Subat’ta gerçeklestirdigi zirvede ilan edilen ortak mutabakata göre Rusya’nin Çin’in toprak bütünlügüne saygi gösteren bir karari ilan ettigi de hatirlatilan açiklamada, "Rusya Federasyonu ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin, Uluslararasi Iliskilerin Yeni Bir Çaga Girmesi ve Küresel Sürdürülebilir Kalkinma Konulu Pekin Ortak Bildirisi’nde, Rus tarafi ‘Tek Çin’ ilkesine bagliligini bir kez daha teyit etti ve adanin herhangi bir biçimde bagimsizligina karsi çikti. Washington’u, bölgesel istikrari ve uluslararasi güvenligi baltalayan eylemlerden kaçinmaya ve artik Amerikan hegemonyasina yer olmayan yeni jeopolitik gerçekligi tanimaya çagiriyoruz" dedi.

Kaynak: İHA