James Webb Teleskobu Cartwheel Galaksisi'ni Görüntüledi

ABD Ulusal Havacilik ve Uzay Dairesi (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansi (ESA), James Webb Uzay Teleskobu’nun Cartwheel adli Galaksiyi görüntüledigini açikladi.

James Webb Teleskobu Cartwheel Galaksisi'ni Görüntüledi


ABD Ulusal Havacilik ve Uzay Dairesi (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansi (ESA), James Webb Uzay Teleskobu’ndan elde edilen en son görüntüleri yayinladi. James Webb Teleskobu’nun Cartwheel adli galaksinin görüntüleriyle beraber galaksinin yildiz olusumu ve merkezi kara deligi hakkinda yeni ayrintilar ortaya çikardigi belirtildi. Sculptor takimyildizinda yer alan ve Dünya’dan yaklasik 500 milyon isik yili uzaklikta bulundugu ifade edilen Chartwheel Galaksisi’nin bir araba tekerlegine benzeyen görünümünün biri sarmal digeri daha küçük iki galaksinin yüksek hizli çarpismasi seklinde olustugu aktarildi.

NASA ve ESA tarafindan yapilan ortak açiklamada, çarpismanin en çok galaksinin seklini ve yapisini etkiledigi aktarilarak, parlak bir iç halka ve onu çevreleyen renkli bir halkanin çarpismasiyla olusan Chartwheel Galaksisi’nin çarpismanin merkezinden disari dogru genisledigi ifade edildi.

Açiklamada, parlak halkanin yüksek miktarda sicak toz içerdigi ve diger genç yildiz kümelerine ev sahipligi yaptigi belirtilirken, dis halkanin ise yaklasik 440 milyon yildir genisledigi aktarildi. Dis halkanin genisledikçe gaza dönüserek yeni yildizlarin olusumunu tetikledigi ifade edildi.

Açiklamada, Hubble Uzay Teleskobu da dahil olmak üzere diger teleskoplar tarafindan daha önce Cartwheel Galaksisi’nin inceledigini ancak galaksinin görüsü engelleyen toz miktari nedeniyle yeterince gizemi ortaya çikaramadigini belirtilerek, James Webb Teleskobu’nun ise kizilötesi isigi algilama yetenegiyle, simdi Carwheel Galaksisi’ndeki yildiz olusumu ve merkezindeki kara delikle ilgili yeni bilgileri ortaya çikardigi aktarildi.

Cartwheel Galaksisi için gözlemlerin hala "çok geçici bir asamada" oldugu belirtilen açiklamada, "James Webb, bize Cartwheel’in su anki durumunun bir anlik görüntüsünü verirken, ayni zamanda bu galaksiye geçmiste ne oldugu ve gelecekte nasil gelisecegi hakkinda fikir veriyor" denildi.
Kaynak: İHA