Yenidogan Bebeklere Uyku Da Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku Egitmeni Gülden Kazanci, bebeklerin uyku egitimi için 0-4 ayin kritik ve erken bir dönem oldugunun altini çizerek, 5 aylikken baslayan uyku egitimleriyle bütün sorunlari çözülecegini söyledi.

Yenidogan Bebeklere Uyku Da Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yenidogan bebeklerin uyku egitimleriyle ilgili Uyku Egitmeni Gülden Kazanci, bebeklerdeki uyku egitimlerinin önemini anlatti. Bebeklerde 0-4 ayin kritik ve erken bir dönem oldugunu söyleyen Kazanci, bebeklerin gece sik uyanma, gündüz kisa uykular, sallanarak uyuma vb. problemlerin 5 aylikken verilen uyku egitimi ile çözülecegini belirtti.



“Uyku egitimine 5 aylikken baslamayi öneriyorum”

Bebeklerdeki uyku egitimi hakkinda bilgiler aktaran Uyku Egitmeni Gülden Kazanci, “0-4 ay bizim için kritik bir dönem, dolasiyla uyku egitimi içinde erken bir dönem. O yüzden biz yenidogan dönemini uyku egitimi döneminden ayri tutariz. Uyku egitimine 5 aylikken baslamayi öneriyorum. Çünkü bebekler 5 aylik olana dek kendilerini sakinlestirme ve telkin yetenekleri yok. Ayni zamanda yenidogan dönemi anne ve bebek güvenli baglanma açisindan emzirme açisindan önemli ve tabi dünyaya alisiyorlar. Bu dönemde ciddi bir uyku gerilemesi yasiyorlar. O yüzden uyku egitimi vermek dogru bir karar degil” dedi.



“5 aylik oldugunda uyku egitimi ile tüm sorunlar çözülür”

“Peki egitim veremiyoruz, küçük bir bebek uyumuyor, kolik belki gaz sorunu var, nasil rahatlatabiliriz, nasil daha kolay uyuturuz ve uykuda tutariz?” gibi sorular yönelterek konusmasini sürdüren Kazanci, “ Yasadigimiz bir meme reddi yoksa emzik kullanabiliriz kundak yapabiliriz. Beyaz sesler, fön sesi vb. Sesler kullanarak uykuda tutabiliriz yenidogan olduklari için anne karni seslere benzetiyorlar. O sesleri ve kundakta ki sikisiklik bebege rahat hissettiriyor. Çünkü anne rahminde de sikisik bir alanda. Bu dönemde biraz sabir, uykuya hazirlik asamasi, dus masaj vb. rutinler gündüz bebegi sevme, vakit geçirme, gece uykusunda sürekli uyutmaya çalisma seklinde olmali. Biraz da gece gündüz ayrimi olusmasi için. Kisaca toparlamak gerekirse karartma, perde, uyku rutini, emzik, kundak ve beyaz sesler birde bol sabir sonrasinda toparlanma olmazsa 5 aylik oldugunda uyku egitimi ile tüm sorunlar çözülür” diye konustu.

Kaynak: İHA