Samsun'da 687 Bin Kislik Sebze Fidesi Dagitildi

Samsun’un Bafra ilçesinde 55 üreticiye 687 bin 500 adet kislik sebze fidesi dagitildi.

Samsun'da 687 Bin Kislik Sebze Fidesi Dagitildi
Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü bünyesinde ’Bitkisel Üretimin Gelistirilmesi Projesi’nin alt projesi olarak sürdürülen “Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi Projesi” (TAKEP) çerçevesinde Samsun’da, Kizilirmak Deltasi’nda iyi tarim uygulamalari(ITU) ile Ihracata Uygun Sebze Üretimi Projesi bütçesinden Bafra Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü yerleskesinde 55 üreticiye 687 bin 500 adet kislik sebze fidesi dagitimi gerçeklestirildi.



Dagitim töreninde konusma yapan Samsun Il Tarim ve Orman Müdür Yardimcisi Nail Kirmaci, "2022 yilinda iyi tarim uygulamalari ile ilgi olarak bakanligimiza sundugumuz üç projeden biri kabul edildi. Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi Projesi kapsaminda Kizilirmak Deltasi’nda ITU ile Ihracata Uygun Sebze Üretimi Projesi uygulamaya konulmustur. Söz konusu proje ile 55 çiftçiye 275 dekar alanda yüzde 75 bakanlik destekli olarak 687 bin 500 adet beyaz lahana, karnabahar ve brokoli fidesi dagitimi yapilmistir. Iyi tarim uygulamalari kullanilarak yetistiricilik yapilacak alanlardan yaklasik 825 ton ITU sertifikali sebze üretimi beklenmektedir. Iyi tarim uygulamalari sertifika maliyetleri de yine yaklasik olarak yüzde 75 oraninda bakanligimiz tarafindan desteklenecektir. Proje süreci boyunca üreticilerin iyi tarim uygulamalari konusunda gerekli egitimleri ve bilgilendirilmeleri yapilarak, bu kapsamda üretilen ürünlerin ITU sertifikali olarak pazarlanmasi ve ITU belgeli olarak hal kayit sistemine kaydedilmeleri için farkindalik çalismalari yapilacaktir. 2021 yilinda özellikle AB ülkelerinden gelen kislik sebze talebini karsilamak amaciyla iyi tarim uygulamalari yapan çiftçilerin GLOBALGAP sertifikasi almasi için gerekli alt yapi hazirlanmis ve ihracatin önü açilmis olacaktir. Kislik sebze üretiminde lider olan Bafra Ovamizda ihracata uygun sebze üretimini tesvik etmesi adina bu projeyi önemsiyoruz" dedi.

Törene ayrica Bitkisel Üretim ve Bitki Sagligi Sube Müdürü Lale Baykal, Bafra ve 19 Mayis Ilçe Tarim ve Orman Müdürleri Mehmet Güres ve Galip Baykal, il ilçe müdürlügü personeli ile üreticiler katildi.

Kaynak: İHA