Tamami Ihraç Edilen Kaliforniya Biber Fideleri Toprakla Bulustu

Türkiye örtü alti üretim üssü Antalya’da, 2022-2023 bitkisel üretim sezonu basladi. Tamamina yakini ihraç edilen Kaliforniya biberi fideleri de toprakla bulustu.

Tamami Ihraç Edilen Kaliforniya Biber Fideleri Toprakla Bulustu
Türkiye’nin örtü alti üretim merkezi turizm kenti Antalya’da, sicak havaya ragmen ilk fideler toprakla bulusmaya basladi.

Son dönemlerde kentte üretilen ve ihraç edilen ürünler arasinda ise Kaliforniya biberi geliyor. Rusya, Ukrayna ve Balkan ülkelerine ihraç edilen Kaliforniya biberinin üretimine Aksu ilçesinde yogun sekilde devam ediliyor. Yeni sezonun ilk Kaliforniya fideleri 35 dereceyi bulan sicak havaya ragmen seralarin içinde toprakla bulustu.

Aksu Ilçesi Ihsaniye Mahallesinde Kaliforniya biber üreticiligi yapan Ömer Akcan, geçen sene Avrupa pazarina iyi bir ciro yaptiklarini belirterek, dekarda 7 ton ürün aldiklarini bu sene hedeflerinin 8 ton ürün oldugunu söyledi.

Sezonu büyük umutlarla açtiklarini kaydeden üretici Ömer Akcan, “Ekimlerimiz basladi, Agustos ayinin sonlarina kadar devam edecek. 250 dekarda Kaliforniya biberi yetistiriyoruz. Sari ve kirmizi çesitlerimiz var. 90’li yillardan bu yana Kaliforniya biberi ekiyoruz. Aksu’da son 5 yilda üreticiler tarafindan benimsendi ve yaklasik 8 bin dekar da üretim yapiliyor. Girdi maliyetleri geçen sene degistigi için çok verimli bir sezon olmadi” dedi.



"Dekarda 8 ton hedefi"

Geçen sene Avrupa pazarina iyi ürün sattiklarini ifade eden Akcan, “Bundan 3 sene önce bir tek pazarimiz vardi Rusya. Geçen sene savasin çikmasi, ekonomik kriz, kalinti sorunlari bizi baska pazarlar aramaya yöneltti. Geçen sene Avrupa pazarina iyi bir ciromuz oldu. Geçen yil dekarda 7 ton ürün aldik. Bu sene 8 ton ürün almak istiyoruz. Insallah iyi bir sezon geçiririz. Maliyetlerimiz artti. Bütün çiftçilerimize hayirli bir sezon diliyorum” seklinde konustu.



"Fidelikler de agirlik biber"

Bu sene sezona erken baslanildigini belirten fidelik Üretim Müdürü Demet Beyde, “Bu sene geçen seneye oranla biber siparislerimiz ve dikimlerimiz daha erken tarihte gerçeklesti. Bunun sebebi küresel isinma ve sicakligin etkileriyle çiftçilerin talepleri de dikim tarihleri de daha öne çekiliyor. Bu sene agirlikli olarak biber çalisiyoruz. Dikim tarihleri Temmuz ayinda basladi.

Temmuz ve Agustos ayinda üretici serasina fideleri dikmeye basladi.

Biberden sonra tek ekim domates fidesine geçecegiz. Bu sekilde ilerliyoruz. Bütün çiftçilerimize saglikli, bol ve bereketli ürünler diliyoruz” ifadesinde bulundu.
Kaynak: İHA