Saglik Bakani Koca'dan Ek Ödeme Yönetmeligi Ilgili Açiklama

Saglik Bakani Fahrettin Koca, Resmi Gazete’de yayimlanan Ek Ödeme Yönetmeligi ile ilgili “Saglik çalisanlari için bir reform gerçeklestirildi. Biz buna Beyaz Reform diyoruz. Yönetmeligin teknik anlatimi sebebiyle anlasilmayan noktalar var. Sirasiyla anlatacagiz. Bazi konulari 15 Agustosa birakiyoruz” açiklamasinda bulundu.

Saglik Bakani Fahrettin Koca, Resmi Gazete’de yayimlanan Ek Ödeme Yönetmeligi ile ilgili açiklama yapti. Koca açiklamasinda, “Resmi Gazete’de yayinlanan Ek Ödeme Yönetmeligi ile saglik çalisanlari için bir reform gerçeklestirildi.

Biz buna Beyaz Reform diyoruz. Yönetmeligin teknik anlatimi sebebiyle anlasilmayan noktalar var. Sirasiyla anlatacagiz. Bazi konulari 15 Agustosa birakiyoruz” ifadelerini kullandi. Koca, yönetmelikte yer alan maddeleri ise açiklayarak su sekilde siraladi: “Mahsuplasma uygulamada tamamen kaldirilmistir. Ne sabit ödemede ne de taban ödemede mahsuplasma olmayacak. Hastanelerde bireysel is yüküne bagli tesvik ödemesi yapilacak. Sunulan en küçük hizmetin karsiligi olacak. Bir tek girisim bile, saglik çalisaninin tesvik ödemesine yansiyacak. Döner sermayede Taban Ödemesi ile yeni bir sabit ek ödeme olusturuldu. 15 Agustostan itibaren ödenecek olan taban ödemesi, Eylül itibariyle maasla birlikte bordroda yer alacak. Taban ek ödemesi, yillik izinde 12 gün için ve hastalik sebebiyle raporlu olma durumunda da geçerli olacak, kesilmeyecek. Taban ödemesi memur maas artisina göre düzenli artacak, mahsup edilmeyecek. Böylece saglik çalisanlarinin ayligi, memur maasi sabit ödeme ve taban ödemesinden olusacak. Egitim klinigi basarisina göre asistanlara pozitif ayirimcilik yapilacak. Mesai sonrasi görev yapan asistan hekimler ve hekim disi personel ek ödemeden yararlanacak. Poliklinik hizmetlerinin tesvikte agirligi artirilacak. Çalisanlarin bireysel ve klinik is yükleri, görev tanimlari ve görev yaptiklari birim ile hizmetin elde edilme maliyeti dikkate alinacak. Döner sermaye ek ödemelerinde ülke genelindeki dengesizlik giderilip, adil paylasim saglanacak. Hastanelerin tesvik ödemesinde tahakkuk, kaynak kullanim verimliligi finansal sürdürülebilirlik ile kurum hedeflerine ulama gibi hususlar etkili olacak. Normal dogumu tesvik amaciyla kadin hastaliklari ve dogum kliniklerinde ek bir tesvik uygulanacak. Özellikli hizmetler tesvik edilmeye devam edilecek. Mesai sonrasi çalisma, günlük is yükü dikkate alinmak kaydiyla tesvik edilecek. Üniversitelerde olanlar dâhil bütün saglik çalisanlarinin sabit ek ödemeleri merkezi yönetim bütçesine aktarilarak maasa eklendi” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA