Restorasyonu Tamamlanan Pasabahçe Vapuru Yeniden Hizmete Açildi

Haliç Tersanesi’nde IBB tarafindan restorasyonu tamamlanan Pasabahçe Vapuru yeniden hizmete açildi. Tarihi vapurun açilisi için düzenlenen etkinlige CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu da katildi.

Restorasyonu Tamamlanan Pasabahçe Vapuru Yeniden Hizmete Açildi


Haliç Tersanesi Insa Atölyesi’nde, Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) tarafindan restorasyon çalismalari tamamlanan tarihi Pasabahçe Vapuru yeniden hizmete açildi. Tarihi vapurun seferlerine yeniden baslamasi çerçevesinde düzenlenen etkinlige, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun yani sira Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani (IBB) Ekrem Imamoglu da katildi.



"Sehir hatlari vapurlari ya da vapuru, benim hayatimda da çok önemli"

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu programda yaptigi konusmasinda, "Istanbul Büyüksehir Belediye Baskanimizin, Istanbul’un tarihini yeniden restore edip ortaya çikarmasi olaganüstü güzel bir olay. Zaten üç büyük imparatorluga baskentlik yapmis olan bir Istanbul. Neresini kazsaniz, neresine el atsaniz mutlaka bir tarih çikar. Sehir hatlari vapurlari ya da vapuru, benim hayatimda da çok önemli. Bu vapurlarin Istanbul’un kültüründe de tarihinde de önemli bir yeri var ve bunlarin yasatilmasi lazim. Pasabahçe’ye binip binmedigimi bilmiyorum ama yüzde yüz binmisimdir. Bunlari yasatmak lazim. Haliç Tersanesi Fatih’ten kalan bir miras. Burasi da bir tarih. Istanbul ayni zamanda dünyanin kültür merkezi, ciddi ve entelektüel birikiminin tüm dünyaya buradan yayilmasi lazim. Bunlarin da anlatilmasini çok arzu ederim. Bu konuda da Ekrem Baskanimiz elinden gelen tüm çabayi gösteriyor. Sayin Baskan’a bütün konuklarin önünde, huzurunda yürekten tesekkürlerimi sunuyorum" dedi.



"Yeniden sefere çikacak hale getirdik"

Vapurun 12 yil önce denizden koparildigini söyleyen IBB Baskani Ekrem Imamoglu ise "Emekli edilmeye çalisilan bir vapuru hayata döndürmenin güzel aninda birlikteyiz. Pasabahçe Vapuru 1952 yilinda bu sehrin hayatina girmis ve çok sevilmisti. Hakkinda sarkilar, türküler, yasamin izleri vardi. Az önce ekranda gördügümüz bu vapurda dogan bir çocuk varmis. Anilariyla çok güçlü bir Istanbul hatirasindan bahsediyoruz. Burasi gemi insa edilemez hale gelmis. Artik kendi deniz taksilerini üreten, birçok kompozit yolcu gemisinden tekne insaatina kadar gelecege dönük firsatlarini ortaya koyan önemli bir imalat yapan tersaneye döndü. Sehir hatlarinin elinde olan ya da Büyüksehir Belediyesi’ne ait olan teknelerin disinda da sektöre hizmet veren bir tersaneye dönüstü burasi. Haliç Tersanesi’nin bilgi birikimi sayesinde hayatini buraya adamis, ustalarin ve yeni nesil ile beraber yeni yetistirdigi çiraklarin sayesinde Pasabahçe bu kadar güzel yeniden insa edildi. Bir buçuk yilda. Restorasyon konusunda yine bu süreçler ve çagrilar ortaya kondugunda, bize dönüp hareketiyle yalniz birakmayan Beykoz Belediyesi’ne ve degerli baskani Murat Aydin’a da buradan tesekkür ediyorum isbirliginden dolayi. Gemiyi, seyir emniyeti ve yolcu güvenligini temel alarak, orijinal yapisini ve tasarimini da tümden koruyarak ki, birazdan içine girdigimizde gerçekten çok degerli bir is oldugunu basta Genel Baskanimiz olmak üzere tüm konuklara da hissettiriyor olacagiz. Yeniden sefere çikacak hale getirdik, bugün insallah o tarihi tadi hep birlikte alacagiz" ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan Haliç’e indirilen Pasabahçe Vapuru ile CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu, Istanbul Belediye Baskani Ekrem Imamoglu ve davetliler kisa bir gezinti yapti. Gezinti sirasinda simit ve çay ikram edildi. CHP lideri Kiliçdaroglu gezinti sirasinda martilara simit atti. Öte yandan hatira fotografinin ardindan vapurdan inen CHP heyeti ve davetliler tören alanindan ayrildi.
Kaynak: İHA