Gelecegin Arama-Kurtarma Köpekleri Böyle Seçiliyor

Gelecekte iz sürmede, enkaz ve kadavra aramada kullanilacak köpekler, yavru asamasindayken birçok testten geçiyor. Korku, cesaret ve tepki testlerine giren minik köpeklerin iyi bir arama-kurtarma köpegi olmasi için onlara yogun bir egitim veriliyor.

Gelecegin Arama-Kurtarma Köpekleri Böyle Seçiliyor
Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) bünyesinde arama-kurtarma binasi kuruldu. Kurulan binada OMÜ ögrencilerinden olusan bir arama-kurtarma takimi olusturuldu. Her geçen gün gelisen merkez bünyesindeki takim, arama ve kurtarma köpekleriyle profesyonel olarak desteklendi. Faaliyetleri devam eden binada yetisen özel cins Belçika kurdu köpeklerden arama-kurtarma köpekleri seçildi. Yavruyken korku, merak, cesaret testlerine en iyi tepki veren köpeklerin ileride Türk Silahli Kuvvetleri’nde, AFAD’da, emniyette, jandarmada görev almasi hedefleniyor.

"Onlarin daha özel tepkiler vermesini istiyoruz"

Yapilan çalismalar hakkinda bilgi veren OMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Ögretim Görevlisi Elif Cilavdaroglu, "Çok keyifli ve maneviyati yüksek bir iste görevliyim. Bugün burada köpeklerimizi seçmek için bulunuyoruz. Iki tane köpegimiz daha var. Onlar Samsun AFAD’da egitimlerini aliyorlar. Bir köpegimiz enkaz arama için, bir köpegimiz de dogada arama için egitimlerini tamamlamak üzereler. Bugün de devamliligi saglamak için buradaki köpeklerimizden bir seçim yaptik. Seçim yapmak tabii uzun bir isti. Birçok yönden onlari test ettik. Korkuyorlar mi, cesaretleri yerinde mi, oyuncaklara tepkileri nasil diye test ettik. Özel arama kurtarma köpeklerinin bu tip özel davranislari olmasi gerekiyor. Evde beslenilen köpekler gibi ya da bahçede beslenen köpekler gibi degil, onlarin daha özel tepkiler vermesini istiyoruz. Yaptigimiz testlerde köpeklerimizi ödülle ikna ediyoruz, bu da genellikle oyuncak oluyor. Ilerleyen süreçte de iyi bir egitim almalari için bu tip tepkilere bakiliyor. Bu tip tepkilerin sonunda da aralarinda seçimde bulunuyoruz. Seçtikten sonra her gün düzenli olarak egitimlerine devam edecegiz. Öncelikle sosyallesmeleri adina egitimde bulunacagiz. Sonrasinda da özel görevleri yerine getirmeleri için onlara özel egitimler verecegiz” dedi.



TSK, emniyet, jandarma, AFAD bu köpekleri kullaniyor

Kolluk kuvvetlerinin birçok alaninda bu köpeklerinin kullanildigini söyleyen Cilavdaroglu, “Arama kurtarma köpeklerinin irklarina baktigimiz zaman tabi tercih edilen belli irklar vardir. Bu irklar Alman Kurdu ,Belçika Kurdu, Belçika Malinois gibi köpeklerdir. Özellikle Türk Silahli Kuvvetleri’nde, jandarmada, emniyette bu köpekler tercih ediliyor. Yine AFAD, Akut ekipleri tarafindan da belli irklar tercih ediliyor. Çünkü bunlarin egitimlere yatkinliklari oluyor. Koku alma dereceleri daha iyi olabiliyor” diye konustu.



"Bölgede kullanilabilecek bir egitim parkuru planlaniyor"

Ondokuz Mayis Üniversitesi hem egitim veren hem de topluma hizmeti önemseyen bir birim olarak kendisini tanimladigini söyleyen OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise "Arama-kurtarma takimi kuruldu ve suanda akreditasyon sürecine girdi. Ancak üniversitedeki egitim sürecinde doldur-bosalt mantigiyla gelen ögrencilerimizin özellikle beden egitimi bölümündeki ögrencilerin egitim almasi, egitim sonrasinda da hayata atildiklarinda gittikleri afetlerde rol almasi bizim temel hedefimiz olarak ortaya çikti. Dolayisiyla biz hem egitim yapilabilecek hem de kurmus oldugumuz takimla afet döneminde topluma hizmet üretebilecek bir merkez olusturmayi planladik. Önce arama-kurtarmaya yönelik akademik çalismalarin yapilabilecegi bir arastirma merkezi kurduk. Ayni zamanda beden egitimindeki ögrencilerimiz ve üniversitedeki bütün gönüllü ögrencilerimizin de önce farkindalik arkasindan da profesyonel bir egitim almasini arzu ettik. Takimi arama-kurtarma köpekleriyle profesyonel olarak desteklemek istedik. Ilgili kurumlarla çalismalarimiz oldu. Bölgede kullanilabilecek bir egitim parkuru planlaniyor. Suanda düzenlenen parkur bu amaçla düzenleniyor. Hem çocuk hem yetiskin hem de köpek egitimine iliskin farkli parkurlar olacak. Bölgenin bu konuyla ilgili bütün ihtiyacini karsilayacagini ümit etmekteyiz" seklinde konustu.



"18 aylik köpek iki sinava giriyor"

OMÜ Arama-Kurtarma Toplulugu yönetici üyesi Yildiray Ortahisar da, "Köpeklerimiz önce egitim yeterlilik sinavi, daha sonra da görev yeterlilik sinavi olmak üzere iki sinavdan geçiyor. 18 aylik bir köpek iki sinava da girebiliyor. Egitim yeterlilik sinavinda köpegimizin itaatini dikkate aliyoruz. Diger köpeklerle iliskisi nasil yönlendirmesi nasil bunlara bakiyoruz. Daha sonrasinda görev yeterlilik istenilen bransta ne derece göreve uyumlu, ne derece kendini kanitlayabiliyor bunlar göz önünde bulunduruluyor. Bu sinavlar AFAD’la is birligi içerisinde gerçeklestiriliyor" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA