Bizans'in Sinirini Koruyordu Simdi Misir Tarlalarina Bekçilik Yapiyor

Sakarya’nin Adapazari ilçesinde Bizans’in dogu sinirini korumak amaciyla 12 veya 13’üncü yüzyilda yapilan kale, günümüzde misir tarlalarina bekçilik yapiyor. Zaman zaman definecileri de ugrak noktasi olan kalede, turizm hedefiyle temizlik ve kazi çalismalari ise devam ediyor.

Bizans'in Sinirini Koruyordu Simdi Misir Tarlalarina Bekçilik Yapiyor
Kültür ve Tabiat Varliklarini Koruma Kurulu karariyla korunmasi gerekli kültür varligi olarak tescil edilen Harmantepe Kalesi, günümüze en saglam sekliyle ulasan Asagi Sakarya havzasi kaleleri arasinda yer aliyor. Sakarya Nehri’nin bati yakasi boyunca birbirini gören ileri karakol ve gözetleme kuleleri niteligi tasiyan kale, sehir merkezine 17 kilometre mesafede yerini koruyor. Elips seklinde yapilan, 2 metre sur duvarlari kalinligina, 8 ile 10 metre arasinda degisen yükseklige sahip 6 burçlu kale, yaklasik 800 yildir tarihe taniklik ediyor. Adapazari ve Sögütlü ilçe sinirlari içinde yer alan 12 veya 13’üncü yüzyilda Bizans’in dogu sinirini korumak amaciyla yapilan kale, günümüzde misir tarlalarina bekçilik yapiyor. Definecilerin de ugrak noktasi olan, içi ve çevresi bitki örtüsüyle kaplanan kale, temizlik ve kazi çalismalarinin ardindan restore edilerek turizme açilacak.

“Misir tarlalarina bekçilik yapiyor tarihi kalemiz”

Kalenin günümüze kadar geldigini ve bütünlügünün bozulmadigini belirten Adapazari ilçesi Harmantepe Mahallesi Muhtari Namik Hizel, “Bizanslilara ait olan bir kale oldugunu biliyoruz. Zaman içerisinde burada kazi da yapilmis. Kalede küp parçalari var ama o parçalarin içerisine, o dönemde yiyecekleri gida malzemelerini koyarak toprak altinda sakladiklari söyleniyor. Kale yaklasik 800 yildan beri ayakta duruyor. Bütünlügü ile ilgili hiçbir seyi bozulmamis ama ondan sonra da hiçbir sey yapilmamis, atil bir durumda arazinin ortasinda birakilmis. 6-7 yil önce iyi bir çalisma yapiliyordu aslinda kalenin etrafinda; çevre temizligi ve düzenlenmesi ile alakali. Biraz bir seyler yapildi ama daha sonrasinda tekrar atil vaziyette birakildi. Suanda misir tarlalarina bekçilik yapiyor bu tarihi kalemiz. Bizanslilardan da olsa bize kalan bir tarih. Burayla ilgili bir çevre düzenlemesi yapilarak, bu misir tarlalarini bekleyen kale canlandirilirsa en azindan bölge ve tarih için de iyi olur. Arkeologlar her yil gelip burada çalisma yapiyorlar ama onlarla da ilgili bizim bir bilgimiz yok” dedi.

Kaynak: İHA