Ukrayna'ya 26 Ülkeden 1,55 Milyar Dolarlik Askeri Yardim Sözü

Danimarka’nin baskenti Kopenhag’ta Danimarka, Ingiltere ve Ukrayna’nin ortak ev sahipliginde düzenlenen bagis konferansinda 26 ülkeden Ukrayna’ya 1,55 milyar dolarlik askeri yardim sözü verildi.

Ukrayna'ya 26 Ülkeden 1,55 Milyar Dolarlik Askeri Yardim Sözü


Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilari yaklasik 6 aydir devam ederken, Danimarka’nin baskenti Kopenhag’ta Danimarka, Ingiltere ve Ukrayna’nin ortak ev sahipliginde Ukrayna için bagis konferansi düzenlendi.

Ukrayna Savunma Bakani Oleksii Reznikov, Ingiltere Savunma Bakani Ben Wallace ve Danimarka Savunma Bakani Morton Bodskov’un katilimiyla gerçeklesen bagis konferansinda bakanlar, Ukrayna’ya gelismis ek mali yardimla beraber silah sistemleri, askeri egitim, çok namlulu roket sistemleri bagislanacagini söyledi.



Danimarka Savunma Bakani Morten Bodskov yaptigi açiklamada, 26 Batili ülkenin Ukrayna’nin Rusya’ya karsi askeri yeteneklerini artirmak için 1,55 milyar dolarlik askeri yardim sözü verdigini belirterek, Danimarka’nin Ukrayna’ya mali yardimini 113 milyon dolar daha artiracagini belirtti.

Bodskov, "Bu, Avrupa ve özgür dünyanin üzerine insa edildigi degerlere karsi bir savastir. Bugün Ukrayna’yi destekleme taahhüdümüzü yeniden teyit ediyoruz" ifadelerini kullanarak, Ukrayna halkina seslenerek, “Sizi hayal kirikligina ugratmayacagiz” dedi.

Bodskov, Polonya, Slovakya ve Çekya savunma bakanlarinin topçu sistemleri, mühimmat ve diger askeri teçhizat üretimini Ukrayna’ya genisletmeye istekli olduklarinin sinyallerini verdigini söyledi.



"Ortaklarimiz finansmana ihtiyacimiz oldugunu biliyorlar”

Ukrayna Savunma Bakani Reznikov ise, "Ortaklarimiz finansmana ihtiyacimiz oldugunu biliyorlar ve bizi finansal olarak desteklemeye hazir olduklarini dile getirdiler" ifadelerini kullandi.

"Ukrayna’ya yardim etme konusundaki istegimiz artiyor"

Ingiltere Savunma Bakani Wallace yaptigi konusmada, "Ukrayna’ya yardim etme konusundaki istegimiz daha da artiyor. Bu toplantidan daha fazla taahhüt, daha fazla finansman, daha fazla egitim sözü ve askeri yardim sözüyle çiktik. Hepsinin amaci Ukrayna’nin kazanmasina, egemenligini savunmasina yardimci olmak ve Putin’in emellerinin basarisiz olmasini saglamak için tasarlandi. Bu son askeri destek dilimi, Ukrayna silahli kuvvetlerinin Rus saldirganligina ve ayrim gözetmeden kullandigi silahlara karsi savunmasina devam etmesini saglayacaktir. Devam eden destegimiz çok açik bir mesaj gönderiyor, Ingiltere ve uluslararasi toplum bu yasadisi savasa karsi olmaya devam ediyor. Omuz omuza duracak ve Putin’in isgaline karsi savunmalarina yardimci olmak için Ukrayna’ya askeri yardim saglayacagiz" dedi.



"Rusya birçok konuda basarisiz oldu"

Rusya’nin birçok alanda kayiplara ugradigini söyleyen Wallace, "Rusya birçok konuda simdiye kadar basarisiz oldu ve Ukrayna’yi isgal etmeyi asla basaramayacaklar. Istilalari bocaladi ve sürekli olarak degistirildi. Yaklasik 6 ay içinde büyük ve önemli kayiplar verdiler. Baskan Putin, bu akil almaz saldiriyi yapmamalari konusunda uyarildi ancak o bunu görmezden geldi. Bugün, 6 ay sonra, ona ve tehdide karsi durmaya, Ukrayna’ya yardim etmeye uluslararasi bir topluluk olarak hala kararli oldugumuzu göstermek için buradayiz" dedi.



Taahhüt edilen yardimin yarisindan fazlasi silah üretimi ve tedarikine harcanacak

Batili ülkeler tarafindan taahhüt edilen mali yardimin, yarisindan daha fazlasinin silah tedariki ve silah üretiminin desteklenmesi için harcanacagi geri kalaninin ise silah ve askeri teçhizatin yani sira askeri egitime harcanacagi belirtildi. Ukrayna’ya ayrica 80 kilometre menzile sahip "önemli sayida" hassas güdümlü M31A1 füzesi de bagislanacagi aktarildi.

Ukrayna hükümeti, Rusya’nin 24 Subat’ta baslattigi isgalinin gidisatini degistirme amaciyla uzun menzilli topçu silahlar da dahil olmak üzere daha fazla silah göndermesi için Batili ülkelerden talepte bulunmustu. Rus hükümeti ise, Bati’yi Ukrayna’ya daha fazla silah vererek çatismayi uzatmakla suçluyor.
Kaynak: İHA