Sahin, GASTROANTEP Için Sektör Temsilcileriyle Bulustu

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi, bu yil dördüncüsünü düzenleyecegi Uluslararasi Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) için kentin sektör temsilcileriyle istisare toplantisi yapti.

Sahin, GASTROANTEP Için Sektör Temsilcileriyle Bulustu
Bu yil 15-18 Eylül tarihleri arasinda gerçeklesecek festival için hazirliklar sürerken, Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin’in ev sahipliginde sehirde bulunan gastronomi profesyonelleri ve sektör temsilcilerine festival hakkinda bilgiler verildi.

Toplantida Belediye Baskan Vekili Erdem Güzelbey bir sunum esliginde Büyüksehir Belediyesi’nin gastronominin temeli olan tarimin sürdürülebilirligi için yaptigi projelerden ve turizmde kaydedilen ilerlemelerden bahsederken, festivalin sehre kazandirdiklari ve turizme yansiyan olumlu artislara da sunumda yer verildi.



Bakanlar festival açilisina katilacak

GastroAntep’in açilisina bu yil Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Ersoy ile Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisçi’nin de katilmasi planlaniyor.

GASTROANTEP 21 Michelin Yildizli Sef’i agirlayacak

Festival bu yil 12 ülkeden 21 “Michelin Yildizli” sefi agirlayacak. Seflere Gaziantep Mutfagi’ni kesfetme firsati verecek GastroAntep, düzenlenen workshoplarla bir kez daha dünya mutfagiyla Gazi sehrin mutfagini bulusturacak. Programlar çerçevesinde UNESCO ve “Kardes Sehirler Mutfagi” atölyeleri gerçeklestirilecek. 25 ülkeden, 78 yabanci katilimcinin yer aldigi atölyelerde sefler, kendi kültürel mutfaklarini tanitarak pisirme demolari yapacak.

Festivalde gastronominin her konuda ele alinacagi 3 söylesi, 19 panel oturumu gerçeklesecek, 101 konusmaci tecrübelerini ve gelecek vizyonlarini bu programlar çerçevesinde anlatacak.

“Sürdürebilir dünya için GASTROANTEP’te bulusuyoruz”

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi, Gaziantep Valiligi ve Gaziantep’i Gelistirme Vakfi (GAGEV) koordinasyonunda yapilacak festivalin bu yilki temasi “Sürdürebilir Dünya için GastroAntep’te bulusuyoruz” olarak belirlendi.

GASTROANTEP, gazi sehrin mutfagini bir kez daha dünyaya tanitacak

GastroAntep bu yil, Gazi sehrin gida ürünlerinin, mutfak kültürünün ve yemeklerinin bilinirligini arttirarak, Gaziantep mutfagindan çikan tatlarin dünyanin en önemli restoranlarinin menüsünde ve gurme marketlerinin raflarinda yer almasini amaçliyor. Festival ayrica, uluslararasi anlamda gastronomi turizminde dünyaya Gaziantep’i isaret ederken, profesyoneller ve gastronomiye ilgi duyanlari Gaziantep’te bir araya getirerek sehir ekonomisine de katki saglamayi hedefliyor.

GASTROANTEP Gaziantep’in 100 tescil basarisini çalistayla dünyaya anlatacak

Tüm kurumlariyla ortak olarak yapilan çalismalar neticesinde, 2022 yili itibariyle 99 ‘Cografi Isaret’ ve 1 ‘Geleneksel Ürün’ olmak üzere toplamda 100 tescili ile Türkiye siralamasinda en önde yer alan Gaziantep, bu basarisinin ardindaki çalismalari GastroAntep’te tüm Türkiye’ye anlatacak. Festival çerçevesinde düzenlenecek olan “Gaziantep’te Cografi Isaret Yol Haritalari Çalistayi”nda kentteki sivil toplum kuruluslari, odalar ve Yöresel Ürünler ve Cografi Isaretler Türkiye Arastirma Agi’nin (YÜCiTA) ortak çalismalariyla bugüne kadar yapilan tescilleme faaliyetleri degerlendirilirken, sonuçlar bildiri ile yayinlanacak.

“Ortak eylem ve söylem bu sehrin gelecegi için çok kiymetli”

Toplantida konusma yapan Baskan Fatma Sahin, Gaziantep’in artik dünyaya entegre olmasi gerektigini belirterek, “Bizim artik kendimizi dünyaya entegre etmemiz gerekiyor. Herkesin ‘Daha neler yapabiliriz’ diyerek yürüttügü bir takim oyunu var. Birlikten kuvvet doguyor. Ortak eylem ve söylem, bu sehrin gelecegine dair kimin, ne söyledigi çok kiymetli. Dünyanin en eski cografyasindayiz. 5 antik kent, 22 müze ve sofradaki bu çesitlilik kendiliginden olan bir sey degil. Mesele bastigin topragin, oturdugun sofranin kiymetini bilmekte. Kendimiz pisirdik, kendimiz yedik. Simdi, dünyaya bu lezzetleri tanitma noktasinda çok önemli bir kavsak noktasindayiz” dedi.



“Çaliskanligimizi kaybetmeden planlamamizi yapmamiz lazim”

Baskan Sahin, konusmasinin devaminda, kültür turizminin Gazi sehri digerlerinden ayiran en önemli fark oldugunu aktararak, “Dilimizi, kültürümüzü yükselen bir deger haline dönüstürmek gerekiyor. Yüzyillik hikayemizde ecdadin getirdigi yerdeyiz. Mesele artik ikinci yüzyilin hikayesi. Bu hikayeyi en iyi olarak yazacagiz. En iyi olmak için bizim çaliskanligimizi kaybetmeden planlamamizi yapmamiz lazim. Pandemiden sonra yeni kurulan dünyada çok sorun var, ama sorunlari çözümde koordine olacagiz. Hizli bir sekilde empati yaparak birbirimizi anlayacagiz, yardimci olacagiz. Biz burada yükselerek büyüyerek en az zararla çikacagiz. Esnaf rahatsa sehir rahattir” ifadelerini kullandi.

“Sehrin bir marka degeri, pozitif gündemi var”

Baskan Sahin, ilerleyen süreçte artik yapilacaklara odaklanmak gerektigini ifade ederek, geçmis festivallerde kazanilan tecrübenin altini çizdigi konusmasini söyle sürdürdü, “Geçen senelerde yasanan sikintilari biliyoruz. Bu isi 2 milyonun sahiplenmesi gerekiyor. Sehrin bir marka degeri, pozitif gündemi var. Biz bir taraftan ata tohumu üretmeye çalisiyoruz, bir taraftan da çiftçinin en büyük maliyeti olan enerji maliyetini yenilenebilir enerjiyle çözmek için, sulanabilir arazi ve sehir ekonomisi için çalisiyoruz. Burada döngüsel bir sistem var. Çiftçi ve esnaf rahatlarsa sanayi rahatlayacak. Herkes bu döngü sayesinde huzur ve mutlulukla evine gidecek”

“Geçen sene festivali yapamadigimizda içimize kapandik”

Sahin konusmasinin son bölümünde okumanin ve insanlari dinlemenin önemini iletti, sektörleri sürekli dinledigini söyleyerek, “Sizler ögretmen bizler ögrenciyiz. Biz iyi ögrenciler olarak sizleri ne kadar çok dinler, sizlerden gelen dogru bilgiyi ne kadar çok istisare ederek bu yönde yönetim kapasitesini güçlendirirsek bu çalismayi bambaska bir noktaya götürecegiz. Geçen sene festivali yapamadigimizda içimize kapandik. Bütün dünyada San Sebastian gibi Gaziantep de yükselmeli. Bunu basaracak gücümüz, itibarimiz var” diye konustu.

Kaynak: İHA