Kuzey Kore Lideri Kim Jong-Un Covid-19 Salginina Karsi Zafer Ilan Etti

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, korona virüs salgini karsisinda zafer ilan ederek salginin kontrol altina alinmasinda emegi geçen saglik sektörü temsilcilerini tebrik etti. Kim Jong-un’un kiz kardesi, Kore Isçi Partisi Merkez Komitesi Baskan Yardimcisi Kim Yo-Jong ise abisinin virüse yakalandigini isaret ederek, "Yüksek atesle agir sekilde hasta olmasina ragmen salginla mücadele kararliligiyla bir an bile dinlenmeden, sorumlulugu olan insanlari düsündü" diye konustu.

Kuzey Kore Lideri Kim Jong-Un Covid-19 Salginina Karsi Zafer Ilan Etti
Iki yili askin süre boyunca ülkede Covid-19 enfeksiyonu görülmedigini savunan ancak geçtigimiz 12 Mayis’ta ilk vakayi resmi olarak dogrulayan Kuzey Kore’de lider Kim Jong-un Covid-19 salgini karsisinda zafer ilan etti. Salginin kontrol altina alinmasinda emegi geçen saglik sektörü temsilcileri ile bir araya gelen Kim, zaferin kazanilmasina katkida bulunanlari tebrik etti. Salginla mücadele ve halk sagligi sektörlerindeki çalisanlari "kanlari pahasina ülkenin ve halkin güvenligini fedakarca savunan cesur cephe savasçilarina" benzeten Kim, Covid-19 ile mücadelede ön saflarda yer alanlari "çagin gerçek vatanseverleri" olarak niteledi. Kuzey Kore’nin sosyal sisteminin "dünyanin en iyisi" oldugunu kaydeden Kim, bu nedenle insan hayatinin güvenilir koruyucularindan beklentilerinin çok yüksek oldugunu da sözlerine ekledi.

Kardesi, Kim Yong-un’un korona virüse yakalandigini isaret etti

Kim Jong-un’un kiz kardesi ve Kore Isçi Partisi Merkez Komitesi Baskan Yardimcisi Kim Yo-Jong ise daha önce devlet medyasi araciligiyla Güney Kore’ye yöneltilen "salgina neden olma" suçlamasini yineledi. Güney Kore sinirindan balonlarla gönderilen propaganda brosürleri ve yabanci cisimlerin ülkeye Covid-19’u tasidigini kaydeden Kim Yo-Jong, Seul’ün sinirdan gönderilen cisimleri önleyememesi durumunda misilleme yapilacagi tehdidinde bulundu. Kim Jong-un’un salginla mücadeledeki fedakar tutumundan övgüyle bahseden kiz kardes Kim, abisinin virüse yakalandigini isaret ederek, "Yüksek atesle agir sekilde hasta olmasina ragmen salginla mücadele kararliligiyla bir an bile dinlenmeden, sorumlulugu olan insanlari düsündü" diye konustu.



74 kisi hayatini kaybetmisti

Öte yandan, 12 Mayis’ta ilk enfeksiyonu resmi olarak dogrulayan Kuzey Kore’de devlet medyasi 29 Temmuz’dan bu yana "süpheli vaka" görülmedigini açiklamisti. Yeterli Covid-19 test kapasitesine sahip olmamasi nedeniyle gerçek vaka sayisinin bilinmedigine inanilan ülkede, 4.77 milyon vaka devlet tarafindan dogrulanmisti. 12 Mayis’tan bu yana 74 kisinin salgin nedeniyle hayatini kaybettigi bildirilmisti.
Kaynak: İHA