Bakan Özer'den Uzman Ve Basögretmenlik Öncesi Önemli Açiklamalar

Sakarya’da 2022-2023 egitim ögretim hazirlik toplantisina katilan Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, uzman ve basögretmenlik egitimleri bittikten sonra örnek kitapçiklar yayinlayacaklarini söyledi. Bakan Özer, “Ilk defa sinav yapilacak, belki ögretmenlerimiz tedirgin, sinavlarin sorularinin nasil olacagini kestiremiyorlar. Gereksiz sekilde kaygilaniyorlar, egitimler bittikten sonra örnek kitapçiklar yayinlamaya karar verdik ki nasil bir çerçeve içerisinde uzman ve basögretmenlik sinavlarinin yapilacagini sizlere göstermis olacagiz” dedi.

Bakan Özer'den Uzman Ve Basögretmenlik Öncesi Önemli Açiklamalar
Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, bir dizi programa katilmak üzere Sakarya’ya geldi. Özer, Sakarya Valiliginde gerçeklestirilen Il Egitim Degerlendirme Toplantisinin ardindan, Serdivan Erol Olçok Anadolu Lisesi Konferans Salonunda düzenlenen 2022-2023 Egitim Ögretim Yili Hazirlik Toplantisi’na katilim sagladi. Toplantiya; Vali Çetin Oktay Kaldirim, AK Parti Sakarya milletvekilleri Recep Uncuoglu ve Çigdem Erdogan Atabek, Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, Il Milli Egitim Müdürü Ebubekir Siddik Savasçi, bakan yardimcilari ve kurum müdürleri katildi.

Hizli bir sekilde yeni egitim ögretim yilinin hazirliklarina basladiklarini dile getiren Özer, Bakanligin ‘okullarin ihtiyacini karsilayamadigi’ seklindeki yanlis alginin gerçegi yansitmadigini belirterek, 2022-2023 egitim ögretim yilinda temizlik, kirtasiye, küçük ve büyük onarim yatirimlarini bizzat okullara göndereceklerini ifade etti.

Özer, ayrica uzman ve basögretmenlik egitimlerinin tamamlandiktan sonra örnek kitapçiklar yayinlayacaklarini da dile getirdi.

“Yanlis algiyi ortadan kaldiralim”

Sahayla güçlü iliskilere sahip Milli Egitim Bakanligi kapasitesine artirmak için var güçleriyle çalistiklarini belirten Bakan Özer, “Ülkemizde yanlis bir algi var, o algiyi ortadan kaldiralim. O algi nedir; Milli Egitim Bakanligi bu ülkenin evlatlarina egitim imkanini saglamak için hükümetinin güçlü destegiyle bu kadar yatirim yaparken okullarin ihtiyaçlarini karsilamaktan aciz olabilir mi? Okulun temizlik, kirtasiye malzemesi ve küçük, büyük onarimini yapmaktan aciz olabilir mi, böyle bir sey olabilir mi? Onun için dedik ki 2022-2023 egitim ögretim yilinda tüm okullarimizin temizlik, kirtasiye, onarim yatirimlarini bizzat okullara gönderecegiz. Milli Egitim Bakanligi daha öncesinde sadece orta ögretim kurumlarina dogrudan bütçe gönderebiliyordu. Ama temel egitim genel müdürlügüne bagli anaokulu, ilkokul ve ortaokullara bütçe göndermiyordu. Biz bunu degistirdik artik Milli Egitim Bakanligi olarak okullarin ihtiyacini dogrudan okullara gönderiyoruz. Ögretmen ve okul yöneticilerimizi kimseye muhtaç etmeden, hiçbir spekülasyona onlarin yanlis algilarina yol açmadan artik biz giderecegiz. Bire bir elektronik sistem üzerinden gönderilen bütçeler, bütçelerin hangi kalemlere harcandigini da takip edecegiz. Egitim sistemimizde ki 57 bin 108 tane okulumuzun her türlü ihtiyacini gidererek, sahayla güçlü iliskilere sahip Milli Egitim Bakanligi kapasitesini artirmak için var gücümüzle çaba sarf etmeye devam edecegiz” dedi.



“Son 20 yilda egitime devasa yatirim”

Son 20 yil içerisinde egitimde devasa yatirimlarin yapildigini ifade eden Bakan Mahmut Özer, “Son 20 yil egitimde devasa yatirimlarin yapildigi bir döneme karsilik gelmekte. 2000’li yillardaki okullasma oranina bakildigi zaman her egitimdeki çag nüfusunun ne kadar egitimde yer aldigina bakildigi zaman görülen manzara su; ilkokul hariç egitimin tüm kademelerinde okullasma oranlari yüzde 50’nin altinda. Iste bu yüzde 50’nin altinda olan okullasma oranlari son 20 yillarda devasa yatirimlarla 300 bin dersliklerden 850 bin derslige ulasana kadar, dünya kadar egitim, okul yatirimi yapilarak 20 yil gibi kisa sürede hiçbir bölge, il ayrimi yapmadan her yerin ihtiyacini karsilayacak sekilde egitimde devasa bir basari hikayesi ortaya koyduk” diye konustu.



“Örnek kitapçiklar”

Uzman ve basögretmenlik sinavlari için Eylül ayi içerisinde örnek kitapçiklar yayinlayacaklarini duyuran Bakan Özer, “Bir toplum ögretmeni kadar güçlüdür. O yüzden bizim bakanlik olarak yapacagimiz en büyük yatirim siz degerli ögretmenlerimizsiniz. Ögretmenlik meslek kanunu 60 yillik bir rüyaydi. Istedigimiz sey suydu; ögretmenlerimize uzman ve basögretmenlik ile ilgili bir kariyer sistematigi gelistirelim, küçük egitimler ve basit bir sinavla bu süreci nihayetlendirip, ögretmenlerimizin özlük haklarinda ciddi bir iyilesme saglayalim. Bu ögretmenlik meslek kanunu bir baslangiç noktasi. Ama suanda bunun uygulamasini yapmamiz gerekiyor. Biz, sizin imkanlarinizi, hak ettiginiz özlük haklarinizi almaniz için çok rahat bir sekilde üstesinden gelebileceginiz mekanizmalar ile bunu saglamaya çalistik. Istirhamimiz aramiza kimseyi sokmayalim, biz birlikte üstesinden gelemeyecegimiz hiç problemin olmadigina inaniyoruz. Buraya gelmeden önce bakan yardimcilarimiz ile bir toplanti yaptik ve yardimci da olmak istedik bakanlik olarak çünkü ilk defa sinav yapilacak, belki ögretmenlerimiz tedirgin, sinavlarin sorularinin nasil olacagini kestiremiyorlar. Gereksiz sekilde kaygilaniyorlar, egitimler bittikten sonra örnek kitapçiklar yayinlamaya karar verdik ki nasil bir çerçeve içerisinde uzman ve basögretmenlik sinavlarinin yapilacagini sizlere göstermis olacagiz. Eylül ayi içerisinde yayinlayacagiz onu da insallah” seklinde konustu.

Bakan Özer’in konusmasinin ardindan hediye takdimi ve toplu fotograf çekimi ile program son buldu.

“6 bin 900 atil duran köy okulunu hizmete sokacagiz”

2022-2023 Egitim Ögretim Yili Hazirlik Toplantisi sonrasinda Adapazari ilçesi Haciramazanlar Mahallesi’nde bulunan Haciramazanlar Köy Yasam Merkezi’nin açilis törenine katilan Bakan Özer, Sakarya’nin egitimde önemli mesafeler kat ettigine degindi. Bakanligin sehir genelinde birçok proje baslattigini ifade eden Özer, bunlardan en önemlilerinden birinin ise bugün açilisini yapacaklari merkez oldugunu söyledi.

Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, “Milli Egitim Bakanliginin baslattigi en önemli projelerden birisi Köy Yasam Merkezleri. Bu bölgede yasayan vatandaslarimiz ne istiyorlarsa tarimdan, hayvanciliga kadar yaklasik 3 bin 200 tane farkli kursu ile, ilçeye gitmenize gerek kalmadan ayaklariniza getirerek burada hizmet verecegiz. Yani ilk kez, köylerden baslayan Anadolu’ya dogru yolculugu tekrar Anadolu’ya geri döndürmüs olacagiz. Bu projenin en güzel tarafi; ilk kez bir bölgede yetiskinler ile çocuklarini ayni egitim kurumunda bir araya getirecegiz. Vatandaslarimiz ücretsiz bir sekilde buradaki imkanlardan çok rahat faydalanabilecekler. Türkiye’nin her noktasinda yaklasik 6 bin 900 atil duran köy okulunu hizli bir sekilde revize ederek, restore ederek vatandaslarimizin hizmetine sunacagiz. 12 Eylül’e kadar Türkiye’de bin köy yasam merkezini vatandaslarimizin hizmetine sunacagiz. Insallah yil sonuna kadar da atil duran tüm köy okullarini vatandaslarimizin hizmetine sunacagiz” ifadelerini kullandi. Açilis kurdelesinin kesilmesinin ardindan Bakan Özer ve beraberindekiler, merkezde incelemelerde bulunarak, ögretmen, ögrenci ve kursiyerlerle sohbet etti.
Kaynak: İHA