Yanan Ormanlik Alanlardan 60 Yildir Toplanan Böcekler Bu Müzede Sergileniyor

Antalya’da kurulan Böcek Müzesi’nde yanan orman alanlarindan toplanan 530 tür böcek sergileniyor. 60 yildan bu yana naftalin yardimi ile korunan böcekler, herhangi bir zarar görmemesi için igneleme yöntemi ile cam koleksiyonlar içerisinde saklaniyor. En dikkat çeken böcekler ise geyik ve gergedan böcegi oldu.

Yanan Ormanlik Alanlardan 60 Yildir Toplanan Böcekler Bu Müzede Sergileniyor
Antalya’nin Dösemealti ilçesinde Uluslararasi Ormancilik Egitim Merkezi Müdürlügü içerisinde olusturulan Böcek Müzesi’nin ilk adimlari 1978-1986 yilarinda Grup Müdürü olan Orman Mühendisi Faik Surmeli ve Rifat Kaya tarafindan atildi. Ormanlarda yasayan canlilari insanlara göstermek ve bilimsel çalismalara destek olmak amaciyla olusturulan müzede 530 tür böcek sergileniyor.

Çok sayida tür var

Koleksiyonda bulunan böcek tür ve alttürlerinin familyalarina göre sayilari incelendiginde en zengin takimin 239 adet ve yüzde 45 oranla coleoptera oldugu görüldü.

Bu takimi 217 adet ve yüzde 41 oranla lepidoptera, 33 adet ve yüzde 6,2 oranla orthoptera, 26 adet ve yüzde 5 oranla hymenoptera, 8 adet ve yüzde 1,5 oraninda homoptera, 7 adet ve yüzde 1,3 oranla ise adonata takimlari izledi.

60 yildan bu yana korunuyorlar

Müzede bulunan böcekler 60 yildan bu yanan naftalin yardimi ile korunuyor. Herhangi bir zarar görmemesi için ise igneleme yöntemi ile cam koleksiyonlar içerisinde saklaniyor. Müze hakkinda bilgi veren Antalya Bölge Müdürlügü çalisani Laborant Yakup Kaderci, “Toplamda 530 adet böcek türü var. 6 çesit böcek türü var. Böcekler naftalin yardimi ile 60 yildir korunuyor. Orman çalisanlarimiz tarafindan 60 yildir çesitli zamanlarda toplanarak buraya getirildi.

Müzenin olusturulma amaci ormanlarda sadece agaçlarin olmadigi, içerisinde degisik türde böceklerin oldugunu da göstermek istedik. Orman yangini oldugu zaman sadece ormanlar yanmiyor, böcekler de yaniyor. Bu sirada ekosistem bozuluyor. Duyarlilik adina bunlari sakliyoruz” dedi.

Sergi zamanlarinda böceklerin çok ilgi çektigini belirten Kaderci, “Özel yöntemlerle igneledik. Gelecek nesillere aktarilacak. Geyik böcegi ve gergedan böcegi artik ormanda nadir bulunuyor. Müzenin kurulus asamasi 1978 yilinda basliyor” açiklamasini yapti.
Kaynak: İHA