Lapseki Seftalisinde Yüzde 25 Rekolte Artisi Bekleniyor

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde yetistirilen, lezzeti, aromasi ve rengiyle yurt içi ve yurt disi pazarinda ilgi gören seftalide bu sene geçen seneye oranla yüzde 25 rekolte artisi bekleniyor. Üreticiler ise rekolte artisindan memnun olduklarini dile getirdiler.

Lapseki Seftalisinde Yüzde 25 Rekolte Artisi Bekleniyor
Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde yetisen Lapseki seftalisi, lezzeti, aromasi ve rengiyle yurt içi ve yurt disi pazarinda ilgi görüyor. Cografi isaretli ürün olan Lapseki seftalisinde bu sene geçen seneye oranla yüzde 25 rekolte artisi bekleniyor. Haziran ayi ortalarinda 3 milyon civari agaçtan toplanmaya baslanan seftali hasadi Eylül ayi sonuna kadar devam edecek. Yetistirilen ürünlerin büyük çogunlugu ise Almanya, Fransa ve Ispanya gibi ülkelere gönderiliyor.

“Lapseki seftalisi bir marka bu markanin içerisinde 40’a yakin seftali çesidi var”

Lapseki Tarim ve Orman Müdürü Ali Kaçan, “Seftalilerimiz Mayis ayi sonlarina dogru hasat edilmeye basladi ve üreticilerimiz yetistirdikleri ürünleri iç piyasa ve dis piyasaya sunuyorlar. Geçtigimiz günlerde ‘Lapseki Seftalisi’ olarak tescillendi. Lapseki seftalisi bir marka bu markanin içerisinde 40’a yakin seftali çesidi ve farkli bölgelerde yetisen seftali çesitleri de var bunun içerisinde biz farkliligini ortaya koyduk. Tat, lezzet, aromatik birlesimler bakimindan Lapseki seftalisinin diger bölgelerden cografi olarak farkini ortaya koyduk. Geçtigimiz günlerde Lapseki seftalisi Cografi isaretli alindiktan sonra zincir marketlerin raflarinda seftalimiz Lapseki seftalisi olarak yerini alacak. Bu seneki rekolte tüm sebze ve meyvelerde yüzde 30-40 fazlalik gözükmekte ve üreticilerimiz de oldukça memnun. Mayis ayi sonlarina dogru baslayan seftali hasadi Ekim ayi sonlarina kadar seftali hasadi devam edecektir. Lapseki seftalisini farkli kilan bir cografya geçis iklimi olmasi, iki toprak yapimizin farkliligi, üç neyi, ne zaman, ne sekilde uygulamasini bilen üreticilerin hepsini toplandigi yer Lapseki’dir. Lapseki seftalisinin farki buradan ortaya çikmaktadir” dedi.



“Daha fazla ihracatçi firmalar bekliyoruz”

Meyve üreticisi Ahmet Aksoy, “Bu sene meyvemiz oldukça fazla çok bol kalitemiz de oldukça iyi kisacasi bu sene çok iyi bir yil geçiriyoruz. Geçtigimiz günlerde Lapseki seftalisi olarak cografi isaretli tescillenen seftalimiz bundan sonra iç ve dis piyasada raflarda yerini alacak. Bunun yaninda daha fazla ihracatçi firmalar bekliyoruz. Bu ilçemiz açisindan çak güzel oldu yapanlardan Allah razi olsun. Geçtigimiz yila göre bu yil verim rekoltesi 3 kat daha fazla geçtigimiz yil 10 bin kasa mal yapiyorsak bu yil 30 bin kasa seftali beklentimiz var. Kalitemizde ona keza daha güzel” ifadelerine yer verdi.

“Agaç basina verimimiz geçen seneye göre 3 kat artti”

Meyve üreticisi Faruk Ahmet Ergin, “Meyve üretimi baba meslegimiz, 40 yildan beri bu meslegi yapiyoruz. Allah bereket versin, sezonumuz bereketli geçiyor. Her ne kadar seftali piyasasinda geçen sene fiyatlar yüksek olsa da seftali azdi, bu sene fiyatlar düsük olsa da seftalinin rekoltesi yüksek. Ihracatimiz malum basladi.

Fiyatlar geçen seneye göre düsük ama bizim agaç basina verimimiz geçen seneye göre 3 kat artti” seklinde konustu.

Kaynak: İHA