Kilosu 100 Lira Olan Dalindaki Meyvelerini Bomba Ve Kus Sesleriyle Koruyor

Bursa’da çiftçiler hasadina basladiklari yaban mersini meyvesinin kilosu 100 lira olunca meyvelerini kus ve yabani hayvanlardan korumak için özel sistem gelistirdi.

Kilosu 100 Lira Olan Dalindaki Meyvelerini Bomba Ve Kus Sesleriyle Koruyor
Seker ve göz hastalarina iyi geldigi bilinen yaban mersini meyvesinin hasadina baslandi. Türkiye’de yeni ekilmeye baslanan ve üretimin talebi karsilayamadigi meyvenin kilosu bu yil dalinda 100 liradan satiliyor. 1 dönüm alandan 1 ton meyve alan üreticiler, hasattan hatiri sayilir gelir elde ediyor. Meyve, daglik alanda yetistigi için yaban hayvanlari ve kuslar yaban mersinlerini yiyor. Üreticiler de kilosu 100 lira olan meyveyi "hayvanlar yemesin, emekleri ziyan olmasin" diye kurduklari düzeneklerle koruyor.

Orhaneli ilçesi Göynükbelen köyünde üretim yapan Kazim Çerkes, bahçesine bomba sesi ve yirtici kus sesi çikaran düzenek kurdu. Çerkes’in yetistirdigi yaban mersini meyveleri Türkiye’nin çok sayida ilinden seker ve göz rahatsizligi çekenler tarafindan tercih ediliyor. Ürünlerini hasat etmeye baslayan üretici, fiyattan ve ürünlerine olan talepten oldukça memnun.

Güney Marmara bölgesinde yaban mersini diken ilk üreticilerden oldugunu ifade eden Kazim Çerkes, "Bu meyvenin fidelerini bize 2012 yilinda hibe olarak verdiler. Biz de bahçemize ektik. Önceleri bu meyvenin ne oldugunu bilmedigimiz için çok iyi bakmadik. Degerli bir ürün oldugunu ögrenip ekonomik gelirinin çok oldugunu görünce iyi bakmaya basladik. Özellikle seker hastalari ve göz rahatsizligi olanlar bu meyveyi tercih ediyor. Türkiye’nin farkli illerinden gelip aliyor. Kurdugumuz kooperatifle bu ürünü Türkiye’nin her noktasina gönderiyoruz. Üretimi az, talebi çok oldugu için güzel para yapiyor. Bu yil kilosunu 100 liradan satiyoruz. Bir dönüm bahçeden 1 ton ürün aldigimiz oluyor" dedi.

Kaynak: İHA