'Demir Yumruk' Operasyonunun Sifresi Çözüldü

‘Demir Yumruk’ operasyonunun sifreleri çözüldü. Zanlilarin kendi paravan sirketleri üzerinden kase basarak tahsilati yapilan çeklere Kur’an seklinde kod koydugu ve faturali islemi “A’dan ver”, faturasiz islemi ise “B’den ver” seklinde sifreledikleri ortaya çikti.

'Demir Yumruk' Operasyonunun Sifresi Çözüldü
Ankara Emniyet Müdürlügüne bagli Mali Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü tarafindan ’suç islemek amaciyla örgüt kurma, nitelikli dolandiricilik, rüsvet ve vergi kaçakçiligi’ suçlarina iliskin 28 Haziran’da Ankara merkezli 29 ilde 840 ekip, 2 bin 100 personel, 250 vergi müfettisi ve bin 150 sahsa yönelik es zamanli operasyon düzenlendi.

328 sahsin gözaltina alindigi operasyonda toplam 14 fabrika ve 850 adreste arama gerçeklestirildi.

Süphelilerin ikamet ve isyerlerinde yapilan aramalarda örgüt yöneticileri ve üyelerine ait bir adet özel jete, 8 bin 690 banka hesabina, 261 gayrimenkul ve tasinmaza, 327 araca mahkeme karari dogrultusunda el konuldu. 39 sirkete kayyum atamasinin yapildigi operasyonda, 60 milyon 31 bin, 2 milyon 456 bin dolar, 161 bin 463 avro ve 402 bin 84 lira degerinde altin ve mücevher ele geçirildi. Ele geçirilen söz konusu para ve mücevherlerin toplam degeri ise 507 milyon 84 bin lira olarak hesaplandi. 4 tir dolusu evrak ve dokümana el konulan operasyonda, ayrica süphelilerin ikamet ve is yerlerinde bin 52 adet cep telefonu, bilgisayar, sabit disk gibi dijital materyale el konuldu.

Sorusturma çerçevesinde hakkinda gözalti karari verilen 375 süpheliden 328’i yakalanarak gözaltina alindi. Soy ismini Esrefoglu olarak degistiren Erol Evcil, Hüseyin Eryilmaz ve DETAS’in sahibi Melih Karabacak adli makamlara sevk edildi. Erol Esrefoglu ve grubundan 5 kisi tutuklanirken, 1 sahsa ev hapsi verildi.

Hüseyin Eryilmaz grubundan 10 sahis tutuklanirken, 5 sahsa ev hapsi karari verildi.

Melih Karabacak grubundan ise örgüt lideri Melih Karabacak’in kardesi ve sonradan soy ismini Cengizoglu olarak degistiren Ali Can Karabacak’in da aralarinda bulundugu 14 kisi tutuklanirken, 62 sahis ev hapsi aldi.

Zanlilarin kendi paravan sirketleri üzerinden kase basarak tahsilat yapilan çeklere Kur’an seklinde kod koydugu ögrenildi. Ayrica sahislarin faturali islemi “A’dan ver”, faturasiz islemi ise “B’den ver” seklinde sifreledikleri ortaya çikti.

Operasyon neticesinde adli makamlara sevk edilen üç ayri suç örgütünün liderlerinin de aralarinda bulundugu toplam 29 sahis tutuklandi, 68 sahis ise ev hapsi aldi.
Kaynak: İHA