Somali Cumhurbaşkanı Ankara'da! Başkan Erdoğan'dan ortak basın toplantısı! Somali ile ilişkilerde yeni dönem!

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile ortak basın toplantısında konuştu.

Somali Cumhurbaşkanı Ankara'da! Başkan Erdoğan'dan ortak basın toplantısı! Somali ile ilişkilerde yeni dönem!
Somali Cumhurbaşkanı Ankara'da! Başkan Erdoğan'dan ortak basın toplantısı! Somali ile ilişkilerde yeni dönem!
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

'Aziz kardeşim Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'u ve heyetini Ankara'da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Kendilerine bir kez daha Türkiye'ye hoşgeldiniz diyorum. Somali 2011 yılında uluslararası toplumun tabiri ile çökme noktasına gelmişti. O yıl kapsamlı bir heyetle Somali'yi ziyaret ederek tüm dünyaya Somalili kardeşlerimizin yanında olduğumuz mesajını vermiştim.

Ziyaretim vesilesiyle Mogadişu büyükelçiliğimizin açılışını yapmıştık. Dünyada malumunuz en büyük büyükelçilik binamız Somali'dedir. 80 bin metrekarelik bir alanda inşa ettik ve bir başka ülkede bizim böyle bir büyükelçiliğimiz yok. Tabi bundan dolayı da ayrıca buradaki büyükelçiliğimizle iftihar ediyoruz.

'SOMALİ'NİN BİRÇOK ALANDA GELİŞME GÖSTERDİĞİNİ GÖRMEKTEN MEMNUNİYET DUYUYORUM'

Bugün Somali'nin birçok alanda gelişme gösterdiğini görmekten memnuniyet duyuyorum. Önümüzdeki dönemde kıymetli kardeşimin liderliğinde görev alacak hükümete şimdiden başarılar diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmelerde Türkiye-Somali ilişkilerini ele aldık. Somali'de hükümetin kurulmasının ardından hızla gerekli adımların atılması konusunda mutabık kaldık. Görüşmelerimizde ayrıca bölgesel meseleleri de ele alarak Somali'nin istikrarının tüm Afrika için taşıdığı öneme vurgu yaptık.

'SOMALİ'YE YAPTIĞIMIZ YARDIMLARIN TUTARI 1 MİLYAR DOLARI AŞTI'

Somali'ye her alanda destek vermeye devam ediyoruz. Birçok kurumumuz sahada faaliyetlerini sürdürüyor. Son 10 yılda Somali'ye yaptığımız yardımların tutarı 1 milyar doları aştı.

Bölgesel meseleleri de ele alarak bunun önemine vurgu yaptık. Bu zamana kadar 5 bin Somali askeri ve polisine eğitim verdik.'