Türk Bilim Insanlarindan Türkiye'de Bir Ilk

Hitit ve Iskenderun üniversitelerinden bilim insanlarinin isbirligiyle yürütülen bir proje kapsaminda, diz, kalça, omuz gibi eklemlerde bulunan hasarli kikirdak doku yerine kullanilabilen biyomalzemelerin standarda uygun olup olmadigini daha ucuz ve kisa sürede belirleyen biyotribometre cihazi gelistirildi.

Türk Bilim Insanlarindan Türkiye'de Bir Ilk
Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Yusuf Kanca ve Iskenderun Teknik Üniversitesi ögretim üyelerinden Doç. Dr. Erdogan Kanca’nin, gelistirdigi biyotribometre cihazin Türkiye’de bir ilk oldugu belirtildi.

Dr. Ögretim Üyesi Yusuf Kanca, yaptigi açiklamada, eklem rahatsizligi bulunan insanlar için hasarli kikirdak yerine kullanilan biyomalzemelerin sürtünme ve asinma performansina dair verilerin elde edilmesinde yapilan testlerin standartlara uygun olmasinin büyük önem arz ettigini, ancak Türkiye’de söz konusu verilerin geleneksel test cihazlari ile elde edilebildigini söyledi.



Geleneksel cihazlarla yapilan test islemlerinin her zaman dogru sonuçlar vermedigini ve bu durumun malzeme gelistirme süreçlerini olumsuz etkiledigini anlatan Dr. Ögretim Üyesi Kanca, sunlari kaydetti:

“Iste biz bu sorunlari asmak için eklem rahatsizligi bulunan vatandaslarimizin ihtiyaç duydugu en uygun biyomalzemeleri belirleyecek bir cihaz gelistirmek üzere proje hazirlamistik. Uzun süren çalismalarimiz sonucunda, Türkiye’de ilk olan bir biyotribometre cihazi gelistirdik. Bu cihaz, biyomalzemelerin sürtünme ve asinma performansini ISO ve ASTM standartlarina uygun olarak fizyolojik sartlarda degerlendirerek eklemlerde kullaniminin uygun olup olmadigini tespit edebiliyor.”

Cihazin büyük ilgi görmesi bekleniyor

Dr. Ögretim Üyesi Kanca, yeni cihazla, malzeme gelistirme asamasinda eklem protezi prototipine de ihtiyaç duyulmadan pin, plaka, disk gibi geometrik yüzeyler kullanarak malzemenin sürtünme ve asinma performansina dair verilerin çok daha ucuz ve hizli bir sekilde toplanabildigini ifade ederek, söyle devam etti:

“Eklem simülatörü ile söz konusu biyomalzemelerin sürtünme ve asinma performansini degerlendirme süreçleri haftalarca zaman alabilirken, bizim gelistirdigimiz cihaz ile birkaç gün içinde tamamlanabilmektedir. Dahasi, gelistirilen cihaz ile testler vücut sicakliginda ve biyolojik sivilar içerisinde yapilabilmektedir. Hiç durmadan saatler veya günlerce sürmesi gereken bu testler esnasinda buharlasan test sivisini gelistirdigimiz siringa pompa sistemi ile takviye etmek mümkün. Cihaz ile eklem protez malzemelerine ek olarak beyin ve deri dokulari için gelistirilen biyomalzemelerin sürtünme ve asinma açisindan klinik performansi da test edilebilmektedir. Bu kadar üstün özellikleri bulunan cihazimiza bahsettigimiz alanlarda biyomalzeme gelistiren firmalar ile sürtünme ve asinma testleri yapan üniversite laboratuvarlarinin büyük ilgi gösterecegini düsünüyoruz”

Maliyeti yurt disindaki muadillerine göre çok daha düsük

Yaklasik 250 bin liraya gelistirilen cihazin, yurt disindaki muadillerine göre çok daha hesapli olarak piyasaya sürülebilecegini ifade eden Kanca, “Cihazimizin piyasaya sürülmesi için saglik teknolojileri alaninda faaliyet gösteren firmalarla temas halindeyiz. Bir an önce piyasaya kazandirilmasi için girisimlerimiz devam ediyor. Makine ve imalat teknolojileri alaninda ihtisaslasan tek üniversite olarak bu cihazla ülkemize ciddi bir katki sunacak olmanin mutlulugunu yasiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA