Harput Kalesi'nde Kazi Çalismalari Basladi

Elazig’in tarihi Harput Mahallesi’nde bulunan Harput Kalesi’nde 2022 yili iç kazi çalismalari basladi.

Harput Kalesi'nde Kazi Çalismalari Basladi
Tarihi Harput Mahallesi’nde Urartu Kralligi tarafindan kurulan ve tarihe isik tutan 5 bin yillik Harput Kalesi’nde Kültür ve Turizm Bakanligi, Valilik ile Firat Üniversitesi isbirliginde 9 yil önce yeniden baslatilan kazi çalismalari her yil düzenli olarak sürüyor. Bu yil baslatilan 2022 kazi çalismalarinda kale içerisinde bulunan cami ve çilehane kisminin tamamlanarak turizme kazandirilmasi hedefleniyor. Çalismalarda FÜ Egitim Fakültesi Ögretim Üyesi Güzel Sanatlar Bölüm Baskani Prof. Dr. Ismail Aytaç’in kazi baskanliginda 45 kisilik ekip görev aliyor.

Harput iç kale kazilarinin 13 sezon oldugunu belirten Kazi Baskani Ismail Aytaç, “Bu süre içerisinde yaklasik 7 bin metrekarelik alanin arkeolojik kazisi tamamlanmistir. 2018 yilinda UNESCO listesine Harput’un tamami yerlestirilmistir. Il Özel Idaremiz tarafindan bulundugumuz alanin tamaminin restorasyon projelerinin bütün asamalari koruma kurulundan geçirilmistir. Bunun yaninda özellikle kalenin güneyindeki Osmanli konutunun projesi tamamlanmistir. Artuklu hükümdari Belek Gazi’nin hapsettigi, bizim sarniç dedigimiz ama zindan olarak kullanilan yerin restorasyon projesi tamamlanmistir. Bahsettigimiz zindanin ziyarete açilmasi için çalismalar bitmistir. Yine bulundugumuz mahalledeki kürsü basi mekani ziyarete açilmistir. Bu sene içerisinde bulundugumuz cami ve yanindaki çilehane kisminin büyük kismi tamamlandi, orijinal proje restorasyon uygulamasi tamamlandiginda bulundugumuz alanin da modern bir çati ile geçilmesi planlanmaktadir. Bu süre içerisinde 130 bin civarinda obje elde edilmis, bu objeler müzelik degeri olanlar, envanterlik ve etütlük olanlar teslim edilmis, amorf dedigimiz malzemelerin teknik çalismalari devam etmektedir” dedi.

Kazi çalismalarinin baslamasi nedeniyle düzenlenen programa Vali Yardimcisi Ismail Alsancak, Belediye Baskan Yardimcisi Mustafa Pirinçci, Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Ali Sis, Il Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdag, Harput Mahallesi Muhtari Zülküf Demirpolat, kazi sorumlulari ve çalisanlar katildi.

Kaynak: İHA