Kastamonu Üniversitesi Tip Fakültesi, Basari Ivmesini Yükseltiyor

Kastamonu Üniversitesi Tip Fakültesi, arastirmalar sonucunda birçok kronik hastalik için potansiyel biyobelirteç oldugu kanitlanmis circRNA’larin DMD hastaliginin seyri boyunca davranislarini inceleyerek, biyobelirteç olabilecek circRNA adaylarini belirleyecek.

Kastamonu Üniversitesi Tip Fakültesi, her geçen gün basari ivmesini yükselterek, arastirma projelerinde kentin ve ülkenin gurur kaynagi olmaya devam ediyor. Kastamonu Üniversitesi Tip Fakültesi Tibbi Biyoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Dr. Ugur Akpulat’in yürütücülügünü yaptigi “Duchenne Musküler Distrofi Hastalarinin Kan Dolasimindaki circRNA’larin Belirlenmesi ve Biyobelirteç Potansiyellerinin Arastirilmasi” projesi TÜB ITAK-1001 Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projelerini Destekleme Programi çerçevesinde desteklenmeye hak kazandi.

Dünya genelinde ve Türkiye’de 3 bin 500-5 bin erkek dogumunda bir karsilasilan ve ilerleyici kas kaybi ile karakterize genetik bir hastalik olan "Duchenne Musküler Distrofi" (DMD) hastaliginin uygulanan tedavi yaklasimlarina erken yanit gösteren herhangi bir biyobelirteç bulunmamasi ve hastalarin yüksek tedavi maliyetlerine katlanmalarina ya da agir yan etkilere maruz kalmalarina neden olmasi sebebiyle proje ekibi tarafindan çesitli arastirmalar gerçeklestirildi.

Arastirmalar neticesinde birçok kronik hastalik için potansiyel biyobelirteç oldugu kanitlanmis circRNA’larin DMD hastaliginin seyri boyunca davranislari incelenecek olup biyobelirteç olabilecek circRNA adaylari belirlenecek.

Kastamonu Üniversitesi Tip Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dali Ögretim Üyesi Dr. Funda Çatan Inan, Ondokuz Mayis Üniversitesi Tip Fakültesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Dr. Gökçen Öz Tuncer, Saglik Bilimleri Üniversitesi Antalya Saglik Uygulama ve Arastirma Merkezi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Dr. Gültekin Kutluk, Saglik Bilimleri Üniversitesi Antalya Saglik Uygulama ve Arastirma Merkezi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Anabilim Dali Ögretim Üyesi Dr. Meral Bilgilisoy Filiz, Saglik Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tip Fakültesi Tibbi Biyoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Dr. Hülya Gündesli, Acibadem Üniversitesi Saglik Bilimleri Enstitüsü Genom Çalismalari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Dr. Özkan Özdemir’in arastirmaci olarak yer aldigi projenin danismanligini ise Saglik Bilimleri Üniversitesi Antalya Saglik Uygulama ve Arastirma Merkezi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. N. Füsun Toraman yapiyor.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Ögretim Üyesi Dr. Ugur Akpulat’i bu önemli çalismadan dolayi tebrik ederek, basarilarinin devam etmesini diledi.
Kaynak: İHA