Büyüksehir'in Arama Kurtarma Timi SABAK Enkazda Nefes Kesti

Sakarya Büyüksehir Belediyesi’nin yeni kurdugu arama kurtarma timi SABAK egitim çerçevesinde AFAD ekipleri koordinesinde gerçeklestirdikleri tatbikatla nefes kesti.

Büyüksehir'in Arama Kurtarma Timi SABAK Enkazda Nefes Kesti
Sakarya Büyüksehir Belediyesi her alanda profesyonel bir personel kadrosu olusturuyor. Itfaiye Daire Baskanligi koordinesinde kurulan arama kurtarma timi Sakarya Büyüksehir Arama Kurtarma Ekibi’nin de (SABAK) egitim süreci devam ediyor. Yaklasik 70 personelin görev aldigi ve 2 arama kurtarma köpegi olan yeni birim, Sapanca Yanik’ta bulunan AFAD Egitim Merkezi’nde nefeslerin tutuldugu bir tatbikat gerçeklestirdi. Tatbikat AFAD egiticilerinin kontrolünde yapildi. 70 personel ayni anda enkaz alti ve enkaz üstü arama faaliyetlerinde kullanilan tüm teknik teçhizatla birlikte bir deneme yapti.

Büyüksehir’in arama kurtarma timi, yikik halde olan enkaz altinda yarali aradi, kurtarma amaçli beton kesimi yapti ve yaralilarin naklini tamamladi. Ayrica yaklasik dagcilik tekniklerinin tamamina hakim olan ekip 25 metre yükseklikten halatlarla yarali tahliye etti. Bunlarin yani sira araç içinden kazazede kurtardi. Öte yandan tatbikatta bunlarin yaninda enkaz altindakilere ulasmak için kullanilan ‘sismik dinleme’ ve ‘akustik dinleme’ teknikleri uygulandi. 70 kisilik bu ekip, tüm egitimleri tamamladiktan sonra aralarinda yer alan uzman personellerle birlikte Türkiye’nin dört bir yaninda afet ve felaketlerde aktif olarak görev alacak, yaralari saracak.

“Hayat kurtaracak ve yaralari saracaklar”

Büyüksehir Belediyesi’nden yapilan açiklamada, “Sakarya’mizda bir süredir ihtiyaç oldugunu düsündügümüz belediyemiz bünyesinde görev alacak olan SABAK ekibimiz görevlere basliyor. AFAD’tan uzman ekipler tarafindan egitimlerimiz tamamlaniyor. Sapanca’da yer alan tatbikat alaninda bir süredir malzeme, ekipman, teçhizat kullanimin noktasinda gerekli egitimler verildi.

Ayrica arama kurtarma faaliyetleri için de tüm teknikler en ince detaylarina kadar anlatildi. SABAK ekiplerimiz Türkiye’nin Sakarya’da ve ülkenin dört bir yaninda hayat kurtaracak ve yaralari saracaktir. Hayirli olsun” denildi.
Kaynak: İHA