Bafra'da Ayçiçegi Tarlalarinda Tirtil Görüldü

Samsun’un Bafra ilçesinde ayçiçegi tarlalarinda görülen tirtil üreticileri alarma geçirdi. Üreticiler tirtilinin ayçiçegine büyük zarar verdigini belirterek mücadele için yardim istediler.

Bafra'da Ayçiçegi Tarlalarinda Tirtil Görüldü
Bafra’da 22 mahallede 13 bin dekar alanda ekilen ayçiçegi tarlalarinda tirtil görüldü.

Yaptiklari ilaçlama sonucunda bir sonuç elde edemediklerini söyleyen üreticiler kendilerine yardim edilmesini istiyor. KARADENIZ BIRLIK Vezirköprü Müdürü Fenni Çitçi de ayçiçegi ekili alanlarda inceleme yapti.

Üretici Salih Erken, “Aslinda ayçiçeklerini ilaçladik ama ilaçladigimiz halde yine bir sonuç alamadik. Bunun baska türlü bir denetimi varsa gelsinler, yerinde görsünler. Bu tirtilin ilaci nedir, var mi yok mu? Bunu bir sekilde imha etmek zorundayiz. Yoksa bu çiçekler büyük zarar görecek, verim düsecek. Dronla ilaç attik ama bir sonuç alamadik. Tirtillar gittikçe çogaliyor. Ilaçlama konusunda yardim istiyoruz" dedi.



Trakya’da görünen tirtil degil

Gereken yerlere müracaat ettigini söyleyen ayçiçegi üreticisi Saffet Çetin ise "Ilçe tarim yetkilileri incelemeye geldi. ’Trakya’da görünen tirtil degil, baska bir tirtil’ dediler. Ilaçlama için yardim bekliyoruz. Ayçiçegi tarlalarinin ilaçlanmasini istiyoruz. Tirtila karsi hangi ilaçlari kullanacagiz, biz bu konuda devletimizden yardim bekliyoruz. Dronla ilaçladik hatta bal arilarina zarar vermemek için özellikle gece 24.00’ten sonra bu ilaçlamayi yaptik. Yalniz kendi halimizde bu güce yetisemeyecegimiz için destek bekliyoruz. Su anda yüzde 30 kaybimiz var. Devletimizden ricamiz ilaç ya da ilaçlama konusunda bize yardimci olsunlar” seklinde konustu.

Kaynak: İHA