Kremlin Sözcüsü Açiklamasi 'Erdogan Ve Putin, Soçi'de Ortak Koordinasyon Merkezi'nin Çalismalarini Ele Alacak'

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in 5 Agustos’ta Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile gerçeklestirecegi görüsmenin detaylariyla ilgili yaptigi açiklamada, "Erdogan ve Putin, Soçi’de Ortak Koordinasyon Merkezi’nin çalismalarini ele alacak" dedi.

Kremlin Sözcüsü Açiklamasi 'Erdogan Ve Putin, Soçi'de Ortak Koordinasyon Merkezi'nin Çalismalarini Ele Alacak'
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 5 Agustos’ta Rusya’nin Soçi kentinde bir araya gelecek olan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in ikili görüsmesine dair açiklamalarda bulundu. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birlesmis Milletler (BM) tarafindan imzalanan anlasma neticesinde Ukrayna tahilinin Karadeniz üzerinden dünya pazarina ulasacagini ve bu yönde taraflarin Istanbul’da kurulan Ortak Koordinasyon Merkezi’nden çalismalari inceleyecegini hatirlatan Peskov, Putin ve Erdogan’in da merkezin çalismalarini Soçi’de degerlendirecegini söyleyerek, "Simdi tahil anlasmasinin uygulanmasina baslaniyor ve süreç devam edecek. Elbette Soçi’deki görüsme bu konunun ele alinmasi için iyi bir firsat olacak" dedi.



PESKOV’A BAYRAKTAR SORUSU

Rusya ile Türkiye arasindaki askeri ve teknik isbirligi çerçevesinde Bayraktar insansiz hava araçlarinin ortak üretimi konusunda liderlerin istisarede bulunup bulunmayacagi sorusunu yanitlayan Peskov, "Iki ülke arasinda askeri-teknik isbirligi sürekli olarak gündemimizde. Bu konudaki iletisimimizin hassas bir alanda gelismesi genel olarak iliskilerimizin de bütünüyle gelismis oldugunu gösteriyor. Iki baskan arasindaki son temaslar sirasinda da askeri-teknik isbirligi konularina deginildi. Bu çerçevede her zamanki gibi Soçi’de liderler arasinda askeri-teknik isbirligi konularina deginilecek" seklinde konustu.



"RUSYA MÜMKÜN OLDUGUNCA AVRUPA’YA GAZ POMPALIYOR"

Rus petrol sirketi Gazprom’un Kuzey Akim boru hatti üzerinden Avrupa’ya sevk ettigi gazi türbin motorlarindaki onarim ve bakim çalismalari nedeniyle 31 milyon metreküp civarina düsürmesini de degerlendiren Peskov, boru hattindaki bakimlarin Avrupa’nin ambargolari nedeniyle uzadigini belirterek, "Tedarikin saglanmasi için teknik olanaklarin azaldigini biliyoruz. Çesitli birimlerin bakim çalismalari devam ediyor. Avrupa’nin getirdigi kisitlamalar bu bakimlar için gerekli parçalarin temini ve bakimlarin tamamlanmasini engelliyor ve rutin bakimlarin önüne geçiyor" diye konustu.

Buna ragmen Rusya’nin bu boru hattindan Avrupa’ya elinden geldigince gaz pompaladigini savunan Peskov, "Gazprom mümkün oldugunca Avrupa’ya gaz pompaliyor. Gazprom, tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesi konusunda güvenilir bir garantördür ve böyle olmaya devam edecektir. Ancak, Avrupa’nin yaptirimlari nedeniyle ithal edilen parçalar temin edilmezse gaz pompalamayi garanti edemeyiz" dedi.

(Erhan Altiparmak - IHA)
Kaynak: İHA