ISGDIEM Avrupa'ya Örnek Olacak

Bursa Uludag Üniversitesi Is Sagligi ve Güvenligi Koordinatörü Prof. Dr. Nurettin Yamankaradeniz, Dijital Is Sagligi Egitim Merkezinin (ISGDIEM) Avrupa’daki birçok ülkedeki kamu projelerine örnek olacagini söyledi.

ISGDIEM Avrupa'ya Örnek Olacak
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi Avrupa Birligi (AB) Mali Yardimlar Dairesi Baskanligi tarafindan hibe edilen ‘Güvenli Insaat Için Bilinçli Kadro’ projesinin kapanisi gerçeklestirildi.

Hibe çerçevesinde egitim alanlara sertifikalari takdim edildi. Ayrica ISGDIEM de hizmete açildi.

"Avrupa’da bile bu literatür yoktu"

Bursa Uludag Üniversitesi Is Sagligi ve Güvenligi Koordinatörü Prof. Dr. Nurettin Yamankaradeniz, "Proje 2019 yilinda hibe programi çerçevesinde, Uludag Üniversitesi olarak projeye basvurduk. Proje kabul edildikten sonra projeyi kalici hale getirmek için üniversite içerisinde bir tesis insa ettik. Projeye baktigimiz zaman, yöneticileri hedef aliyor. Bu zamana kadar 6331 sayili is kanunu çiktiktan sonra devamli çalisanlar hedef alindi. Ama bu proje üzerinde yöneticiler hedef alindi. Özellikle insaat sektörüne baktiginiz zaman isverenler, santiye sefleri, ustabasilari hedef grup olarak seçtik. Avrupa’da bile bu literatür yoktu. Bir digeri de kalici egitim merkezi kurmakti. Ancak klasiklesen is güvenligi egitimlerin disinda teknolojik tabanli simülasyon odalarinin oldugu ve patentli olan 5 duyu sinifinin oldugu merkez olusturduk. Buraya gelenlerin keyifli, ögretici ve farkli egitim almasini istedik. Proje bazinda insaat sektörünü hedef aldik. Ancak proje bitiminde ise otomotiv, kimya ve tekstil sektörü gibi farkli sektörlere de hizmet edecek merkez olacaktir” dedi.



"Sektör temsilcilerine hizmet verecegiz"

Inceledikleri projelerde böyle is sagligi ve güvenligi ile alakali kalici merkeze hiç rastlamadiklarini belirten Yamankaradeniz, “Avrupa Birligi delegasyonlari denetime geldiginde, 2 denetmende ortak olarak bu projeyi iyi uygulama örnegi olarak Avrupa Birligi ülkelerindeki ülkelere anlatmak istediklerini söyledi.

Buda bizim yaptigimiz çalismayi dogrulamaktadir. Merkeze baktigimiz zaman, sektör temsilcilerine hizmet verecegiz” seklinde konustu.



"Bizim hedefimiz insanin hayati, sagligi, güvenligidir"

Üç sene önce Bursa Uludag Üniversitesi’nin is sagligi ve güvenligi konusunda envanteri oldukça zayif oldugunu hatirlata Bursa Uludag Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, "Yoktu dersem ayip olur. Bu ekip çok ciddi efor sarf etti. Su anda kampüsümüzde neyimiz eksik, neyi nasil giderebiliriz bunu çok iyi biliyoruz. Simdi tikir tikir gidiyor. Bizim hedefimiz insanin hayati, sagligi, güvenligidir. Is sagligi ve güvenligi bizim sasmaz degerlerimizden biri olmalidir. Ancak ögrencilerinde bu merkezden yararlanmalarini hayatlarina ufakta olsa bir dokunus yapmak istiyoruz” ifade etti.

Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem ise “Is güvenligi çok önemlidir. Sektörün içerisinden biri oldugum için biliyorum. Bir çok is kazasina da sahit olmusumdur. Merkezi görünce artik ne kadar önemli oldugunu bir kez daha anlamis olduk. Bunun ne kadar degerli oldugunu anlatamayiz. Bizim Nilüfer Belediyesi olarak yaptigimiz katki ufaktir” dedi.

Kaynak: İHA