ESOGÜ'de 'Yerli Enerji Yerli Teknoloji Ar-Ge Projesi' Genel Degerlendirme Toplantisi Düzenlendi

Eskisehir Osmangazi Üniversitesinde düzenlenen ESOGÜ’de “Yerli Enerji Yerli Teknoloji Ar-Ge” toplantisinda konusan Rektör Prof. Dr. Kamil Çolak, “Üniversitemiz bu alandaki çalismalariyla uluslararasi arenada boy göstermeye baslamistir” dedi.

ESOGÜ'de 'Yerli Enerji Yerli Teknoloji Ar-Ge Projesi' Genel Degerlendirme Toplantisi Düzenlendi
Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun destekledigi, enerji dagitim sektörü için hazirlanan “Yerli Enerji Yerli Teknoloji” projesinin genel degerlendirme toplantisi EPDK ev sahipliginde Ankara’da düzenlendi.

Toplantiya projenin akademik paydasi olan Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ)’ni temsilen katilan heyette Rektör Prof. Dr. Kamil Çolak, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Hakan Demiral ve ESOGÜ Akilli Sistemler Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yazici da yer aldi.

Toplantida konusan EPDK Baskan Yardimcisi Haci Ali Ulutas, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündogan ve ESOGÜ Akilli Sistemler Uygulama ve Arastirma Merkez Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yazici milli ve yerli yazilim çalismalarinda Üniversite-Sektör isbirligine yönelik proje özelinde yapilan çalismalar ve devaminda ihtiyaç olan güçlü isbirliklerinin önemini ifade ettiler.

“Uygulama ve arastirma merkezleriyle çalismalarimizi sistematiklestiriyoruz”

Yaptigi konusmada proje çerçevesinde ESOGÜ’nün yürüttügü faaliyetlere iliskin bilgilendirmede bulunan ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, “Bilindigi üzere internet ve bilgisayar merkezli dijital çagda, yapay zekâ ile diger yenilikçi teknolojilerin üretim ve kullanimlari ülkelerin kalkinmalarinda belirleyici rol oynamaktadir. Faaliyet alanlarinin sistematik yönetiminde yol haritasi olusturmak, strateji üretmek toplumlarin bekasi için hayati önem tasimaktadir. Bu gerçeklik ortaminda, küresel dünyanin gereklilikleri dogrultusunda yol alarak bilimsel çalismalarimizi faydali ekonomik ürünlere dönüstürmenin mutlulugunu yasadigimizi belirtmek isterim. Üniversitemizin misyon ve vizyonunda da belirtildigi üzere toplumun, kamu ve özel sektörün gereksinimlerini dikkate alarak ülkemizin öncelikli alanlariyla uyumlu ve arastirma altyapisini destekleyen mekanizmalar olusturmaya gayret ediyoruz. Yapay zekânin farkli alanlardaki endüstriyel uygulanmalarina iliskin, önde gelen ulusal ve uluslararasi projelerde yer aliyor, hayata geçirdigimiz uygulama ve arastirma merkezleriyle çalismalarimizi sistematiklestiriyoruz” dedi.



“Üniversitemiz uluslararasi arenada boy göstermeye basladi"

Akilli Sistemler Uygulama ve Arastirma Merkezi ile çesitli tematik arastirma alanlarinda akilli sistemlerin arastirilmasi ve gelistirilmesine katkida bulunduklarini belirten Çolak konusmasina söyle devam etti:

“Burada, çalismasi tamamlanan ‘Yerli Enerji Yerli Teknoloji’ projesi dahil olmak üzere akilli fabrika, robotik, tarim, akilli sehirler, bilgi güvenligi, 5G gibi alanlarda faaliyetler yürütülmekte, ulusal ve uluslararasi paydaslarla is birligi çalismalari yapilmakta, pratik çözümlerle kullanima hazir ürünler gelistirilmektedir. Üniversitemiz bu alandaki çalismalariyla uluslararasi arenada boy göstermeye baslamistir. ESOGÜ geçtigimiz yil, merkezin laboratuvari olan Akilli Fabrika ve Robotik Laboratuvari (IFARLAB) ile Avrupa merkezli Dijital Inovasyon HUB agina katilim saglayan Türkiye’deki ilk üniversite olmustur. Katilim süreci dahilinde Dijital Avrupa Programi (DAP) müzakerelerinin yürütüldügünü de belirtmek isterim.”

“Ögrencilerimizi ve ögretim üyelerimizi bir araya getirmek istiyoruz”

‘Yerli Enerji Yerli Teknoloji’ projesinde yapilan çalismalara 2021 basindan beri ESOGÜ’den 15 ögretim üyesi katki sagladigini söyleyen Çolak, “Arastirmalarda yapay zekâ ve makine ögrenimi basta olmak üzere blok zinciri, artirilmis veya sanal gerçeklik gibi farkli yenilikçi teknolojilerin enerji dagitim sektöründeki uluslar arasi literatür ve uygulamalari analiz edilmis, sektörde kullanilan mevcut yazilimlar degerlendirilmistir. Enerji dagitim firmalari ile yapilan farkli çalistaylarla da yenilikçi teknolojilerin mevcut yazilimlardaki kullanim durumlari ele alinmistir. Siz paydaslarin dile getirdigi sorunlar göz önünde bulundurularak yapilan toplantilarda enerjide yerli yazilim gelistirebilmek için bütüncül bir yaklasim gerektiren Yazilim Ekosistemi olusturulmasi ihtiyacinin oldugu ortaya çikmistir. Bu ihtiyacin giderilmesine katkida bulunmak üzere Üniversitemiz bünyesinde kurulmaya baslanan ‘TEKNOGÜ Teknoloji Gelistirme Bölgesi’ ile Eskisehir ve çevresinde ihtiyaç duyulan girisimcilik ekosistemine yeni bir halka eklenmistir. Burada yazilim, akilli sistemler, enerji, saglik, medikal, biyoteknoloji, ileri malzemeler basta olmak üzere birçok inovatif fikre ve girisimciye ev sahipligi yapilacaktir. Bu projeyle yerli ve milli çözümler üreten firmalari, mühendislik bölümlerimiz basta olmak üzere enerji sektörünün ihtiyaç duydugu farkli bölümlerden ögrencilerimizi ve ögretim üyelerimizi bir araya getirmek istiyoruz. Bu is birligi içinde milli ve yerli çözüm üretmenin yani sira deger de ihraç edecek yazilim ve sistemlerin gelistirilecegine inanmaktayiz. ‘Yerli Enerji Yerli Teknoloji Ar-Ge Projesi’nin ülkemiz ve enerji dagitim sektörü için hayirli olmasini temenni ediyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA