Halil Inalcik, 'Istanbul'un Kapisi' Dedigi Aydos Kalesi'nde Anildi

Sultanbeyli Belediyesi, “Tarihçilerin Kutbu” unvaniyla bilinen tarihçi Prof. Dr. Halil Inalcik’in, vefatinin yil dönümünde Aydos Kalesi’nde anma programi düzenledi. Tarihçi, “Istanbul’un Kapisi” olarak tabir ettigi Aydos Kalesi’nde gençlerle birlikte anildi.

Halil Inalcik, 'Istanbul'un Kapisi' Dedigi Aydos Kalesi'nde Anildi


Günümüz bilim dünyasinda, Osmanli tarihi alaninda hem Türkiye’de hem dünyada tartismasiz ilk akla gelen isim olan Prof. Dr. Halil Inalcik, ömrüne 25’den fazla kitap, 300’ü askin makale sigdirdi. 25 Temmuz 2016’da Ankara’da tedavi gördügü hastanede hayatini kaybeden, “Hocalarin Hocasi” olarak bilinen Prof. Dr. Halil Inalcik; vefatinin yil dönümünde Sultanbeyli Belediyesi’nin organize ettigi program ile Aydos Kalesi’nde gençlerin katildigi programla anildi.

Program öncesinde gençler, Prof. Dr. Halil Inalcik’in Fatih Camisi Haziresi’nde bulunan kabrini ziyaret etti. Ardindan Aydos Kalesi’nde anma programi gerçeklesti.

Programda konusma yapan Belediye Baskani Hüseyin Keskin, “Halil Inalcik Hocamiz gerek ortaya koydugu kiymetli eserlerle gerekse yetistirdigi ögrencilerle, tarih dünyamizda çigir açan bir öncü olmustur. Türk-Osmanli tarihine sagladigi katkilarla dünyanin sayili tarihçileri arasinda yerini almis ve kendisi “Kutb’ül Müverrihin” yani “Tarihçilerin Kutbu” unvaniyla anilmistir. Bu anlamda Osmanli tarihimize isik tutan kiymetli hocamizi vefatinin sene-i devriyesinde bir araya geldik. Inalcik Hocamizin yeri Sultanbeyli’de ayridir. Yakin zamanda kültür turizmine kazandiracagimiz Aydos Kalesi’nde hocamizin büyük emegi vardir. Ilk yer tespitini hocamiz gerçeklestirmistir ve bizlerde hocamizin “Istanbul’un Kapisi” dedigi yerde; Aydos Kalesi’nde kiymetli gençlerimizle birlikte saygiyla, hürmetle yâd ediyoruz.” ifadelerini kullandi.

Sultanbeyli Belediye Baskani Hüseyin Keskin, “Kiymetli hocamizi rahmet ve minnetle aniyoruz. Tarihçilerin hocasi olarak bildigimiz hocamizi anmak ve yaptigi çalismalari genç arkadaslarimiza anlatmak üzere bir program düzenledik. Bu programda kiymetli hocalarimiz Erhan Afyoncu ve Coskun Yilmaz, degerli genç kardeslerimize Halil Inalcik hocamizin ufkunu, çalismalarini aktardilar. Umuyoruz ki, genç kardeslerimiz içerisinden Halil Inalcik hocamiz gibi dünyaya medeniyetimizi anlatacak olanlar çikacaktir. Bu anlamda Sultanbeyli Belediyesi olarak yapmis oldugumuz bu çalismalarin amaci budur.” dedi.



Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Erhan Afyoncu, “Bugün Halil Inalcik’in vefatinin 6. yil dönümü. Hain darbe tesebbüsünden 9 gün sonra aci bir haber geldi. Türk tarihçiliginin en büyük ismi Halil Inalcik vefat etti. Halil Inalcik ömrü boyunca belgelere dayali olarak çalisan büyük bir tarihçidir.” dedi.



Istanbul Il Kültür ve Turizm Müdürü Çoskun Yilmaz, “Önünde bulunmus oldugumuz kale, Türkiye açisindan oldukça büyük bir öneme sahip olan bir kaledir. Yine Istanbul’daki yegane kara kalesi olma özelligini tasimaktadir. Halil inalcik’in arastirmalarinda Aydos kalesi önemli bir yere sahiptir. Hocamiza göre Aydos kalesi Istanbul’un kapisidir ve Istanbul’un fethinde asilan en önemli engeldir” dedi.

Kaynak: İHA