Gökyüzü Meraklilari Sindirgi'da Bulusacak

Türkiye’nin en karanlik noktalarindan biri olan Balikesir’in Sindirgi ilçesi Ulus daginda ilk kez Gökyüzü Gözlem Senligi gerçeklestirilecek. Gözören Kirsal Mahallesi Saricaova mevkiinde 28-31 Temmuz tarihleri arasinda gökyüzünün muhtesem sekilleri gözlemlenecek.

Gökyüzü Meraklilari Sindirgi'da Bulusacak
Essiz dogasi, dogal güzelligi ve temiz havasiyla yaz kis binlerce ziyaretçi agirlayan Sindirgi’nin Ulus Dagi Saricaova mevkii, bu kez gökyüzü ve bilim meraklilarini bir araya getirecek. Gökyüzü sekillerinin net bir sekilde görülebildigi Türkiye’nin en karanlik bölgesi olma özelligini tasiyan Saricaova Yaylasinda 1. Gökyüzü Gözlem Senligi gerçeklestirilecek. Etkinlik; Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, Balikesir Valiligi, Balikesir Büyüksehir Belediyesi, Güney Marmara Kalkinma Ajansi, Sindirgi Kaymakamligi ve Sindirgi Belediyesi isbirligi ile gerçeklestirilecek "Ethem Derman Hoca ile Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri Sindirgi Gökyüzü Gözlem Senligi" doga ve gökyüzü severleri bir araya getirecek.

Gökyüzü bilimcisi Prof. Dr. Ethem Derman’in yani sira Gökyüzü Gözlem Senligi’ne Türkiye’nin dört bir yanindan gökyüzü bilim meraklisi, profesörler, dogaseverlerin katilmasi hedefleniyor. Saricaova Yaylasinin essiz dogasinda kamp kuracak misafirler gündüz dogal güzelliklerin, günesin ve temiz havanin tadini çikarmanin yani sira, çocuk ve yetiskinlere özel bilimsel egitimler, yöresel etkinlikler ile vakit geçirecek, gece ise gökyüzünde olan görsel sölene sahitlik edecek. Uzay ve gökyüzü temali yarismalar da senlik havasinda gerçeklestirilecek. Gündüz egitimlerinde katilimcilara gece karanliginda yildizlara bakarak yön bulma egitimleri de verilecek. Etkinlik ve egitimler ögle saatlerinde baslayacak. Senliklerin gece bölümünde ise Saricaova Yaylasi’nda karanlik gökyüzü çiplak gözle izlenebilecek. Isik kirliliginin önüne geçilecek bir gecede gökyüzü gözlemleri yapilirken sadece yaz mevsiminde görülebilecek takimyildizlari, Satürn, Jüpiter, Ay ve diger gezegenler de görülebilecek. Türkiye’nin en büyük teleskopu da gökyüzündeki görsel söleni, yildizlari ve gezegenleri izlemek isteyenler için kurulacak.

"Dogaseverleri ve bilim meraklilarini bulusturacak"

Dogal sehir Sindirgi’da herkese göre bir etkinlik yer aldigini, essiz doganin farkli etkinliklere elverisli oldugunu ve bu güzellikleri de ziyaretçilerle paylasmak istediklerini belirten Sindirgi Belediye Baskani Ekrem Yavas, “Gökyüzünün görsel sölenine Türkiye’nin en karanlik noktalarindan biri olan Saricaova Yaylasinda muhtesem bir senlikle eslik edecegiz. Sindirgimizda ilk kez gerçeklestirecegimiz Gökyüzü Gözlem Senligi dogaseverleri ve bilim meraklilarini bulusturacak. Çocuklarimiz ve yetiskinler için Prof. Dr. Ethem Derman’in yani sira, gökyüzü bilimcileri, profesörler tarafindan uzay ve gökyüzü egitimleri verilecek, ödüllü yarismalar gerçeklestirilecek. Yöresel etkinliklerle dogada kamp kuracak ziyaretçiler de muhtesem bir dört gün geçirecek. Gelin gökyüzünün görsel sovunu birlikte izleyelim. 28-31 Temmuz Sindirgi’da gökyüzü zamani” dedi.

Kaynak: İHA